We vertrouwen van oudsher op de wetenschap. Wat anders dan kennis biedt houvast in bange tijden? Toch kalft het vertrouwen af.
Want hoewel het gemiddeld vertrouwen in de wetenschap in Nederland de afgelopen jaren is gestegen, heeft het wantrouwen onder bepaalde groepen in de samenleving wel degelijk zijn effect. Kennis wordt verketterd door groepen burgers, op een manier die bijna middeleeuws aanvoelt. Onderzoeksresultaten worden openlijk in twijfel getrokken. Wetenschappers worden uitgemaakt voor heks of landverrader en krijgen te maken met intimatie en bedreigingen. Zo ernstig soms, dat ze zich terugtrekken uit het publieke debat.
Hoe voorkomen we escalatie? Hoe voorkomen we dat wetenschappers door intimidatie en bedreiging zelfcensuur gaan toepassen? Kan het delen van kennis anders? Beter? Wie is op welk moment verantwoordelijk? En hoe voorkomen we dat groepen burgers afhaken? Vanuit museum Boerhaave te Leiden gaat Coen Verbraak in De Publieke Tribune samen met wetenschappers, journalisten en minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) op zoek naar antwoorden.