De Publieke Tribune Radio

Hoe sociaal is de sociale advocatuur nog?

Onder leiding van Coen Verbraak

Maandag 29 maart 2021, 20:30 uur op NPO Radio 1

Het kan ons allemaal overkomen: een dispuut waarvoor we een advocaat in de arm moeten nemen. Een geschil met de werkgever, een echtscheiding, of een overheidstoeslag die moet worden terugbetaald. Maar niet iedere Nederlander kan zich dat veroorloven. Daar is de sociale advocatuur voor, de door de overheid gefinancierde rechtsbijstand.

Zonder sociale advocatuur geen gelijke rechtsbescherming. Bij gebrek aan rechtsbijstand belanden mensen van de regen in de drup, niet zelden met verhoogde zorgkosten, kinderen die in een probleemsituatie opgroeien, schulden, of uithuisplaatsing tot gevolg. In de toeslagenaffaire zagen we hoe onmisbaar het is dat burgers zich staande kunnen houden tegen een sterke overheid.

Tegelijkertijd luiden sociaal advocaten al jaren de noodklok over bezuinigingen. Niet alleen komt de rechtsbescherming van mensen met een kleine beurs in gevaar, maar sociaal advocaten zien zich steeds vaker genoodzaakt te stoppen omdat zij de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Hoe sociaal is de sociale advocatuur nog?

In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met drie sociaal advocaten.

Abonneer je op De Publieke Tribune

Abonneer je op de podcast: RSS Apple Podcasts Google Podcast. Of luister op Spotify

Gasten in deze aflevering

Reinier Feiner

Sociaal advocaat (straf- en jeugdrecht) in Rotterdam, en voorzitter van de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland.

Heidi Lichteveld

Sociaal advocaat (familie- en migratierecht) bij Advokaten-kollektief Oost in Amsterdam. 

Petra Gerritsen

Sociaal advocaat (sociale zekerheid) in Enschede. Zij zag zich genoodzaakt om te stoppen en adviseert nu namens Stimulansz gemeentes in het sociaal domein.