De Publieke Tribune Radio

Eenzaamheid

In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met mensen die weten wat het is om eenzaam te zijn. Met ervaringsdeskundigen Jan Timmers, Janny van der Meulen en filosoof en sociaalwetenschapper Anja Machielse.

Maandag 25 januari 2021, 20:30 uur - NPO Radio 1

Het doet pijn, het maakt ziek en het zorgt voor wanhoop en verdriet: eenzaamheid. In een tijd waarin we meer met elkaar verbonden zijn dan ooit, zegt meer dan 40 procent van de volwassen Nederlanders dat ze eenzaam zijn, en één op de tien in ernstige mate. En hoewel eenzaamheid vaker voorkomt onder ouderen, is het net zo goed een probleem onder jongeren. Nu corona ons verplicht afstand te houden van anderen, worden gevoelens van eenzaamheid versterkt.

In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met mensen die weten wat het is om eenzaam te zijn. Waarom zijn we zo eenzaam met zo velen, wat doet het met je, en wat kunnen we er tegen doen? 

Abonneer je op De Publieke Tribune

Luister de podcast via ►RSS Apple PodcastsGoogle PodcastSpotify

Gasten in deze aflevering

Jan Timmers (27)

Ervaringsdeskundige. Hij weet al sinds de middelbare school wat het is om eenzaam te zijn en moeilijk aansluiting te vinden. 

Anja Machielse

Filosoof en sociaalwetenschapper. Zij doet onderzoek naar sociale weerbaarheid en eenzaamheid. 

Janny van der Meulen (77)

Ervaringsdeskundige. Zij raakte haar maatje kwijt toen haar man in 2020 overleed. Eenzame momenten geven haar veel tijd om het verleden op te rakelen.