Maarten Boudry (33) woont in Gent. Daar heeft hij jarenlang op de universiteit gewerkt als filosoof. Tegenwoordig is hij zelfstandig ondernemer.

Ik zou willen dat ik kan zeggen dat ik altijd al een diepe passie heb gehad voor filosofie, maar dat is niet helemaal waar. Ik koos ooit voor de studie omdat ik niet kon kiezen tussen een aantal ‘echte’ opleidingen, zoals psychologie, wiskunde en muziek. Ik was in te veel dingen geïnteresseerd en ik vond filosofie wel een goed compromis. De studie is namelijk erg breed, daardoor voelde het alsof ik niet hoefde te kiezen tussen de vele onderwerpen die mij interesseerden.

‘Ik ben dankbaar dat ik als filosoof de vrijheid heb om aan mijn eigen onderzoeksprojecten te werken.’

Maarten

Gelukkig heeft die studiekeuze aardig goed uitgepakt. Ik heb ruim tien jaar academisch onderzoek gedaan, onder andere op de universiteit van Gent. Tegenwoordig ben ik zelfstandig ondernemer. Ik schrijf academische stukken over culturele evolutie en over de grenzen van menselijke kennis. Maar om te zien of ik de eindjes aan elkaar kan knopen, hou ik me voorlopig voornamelijk bezig met populairdere, algemenere artikelen en boeken. Ik schrijf nu bijvoorbeeld een nieuw boek over vooruitgangsdenken. Dat is voornamelijk een kritiek op cultuurpessimisme, doemdenken en anti-westerse zelfkastijding. Het freelance bestaan bevalt me prima, maar ik sluit niet uit dat ik ooit naar de academische wereld zal terugkeren. Nogmaals, ik vind kiezen lastig!

Het is moeilijk voor te stellen hoe mijn leven eruit zou hebben gezien als ik andere studie- of werkgerelateerde keuzes had gemaakt. Je kan de tape niet opnieuw afspelen. Maar ik voel me in elk geval ongelooflijk bevoorrecht dat ik, sinds ik mijn filosofie diploma heb, bijna de volledige vrijheid heb om aan mijn eigen onderzoeksprojecten te werken. Ik krijg eigenlijk betaald om dingen te doen waar ik van hou en die ik hoe dan ook zou hebben gedaan: lezen en schrijven.