Bobby Elieza Verbaan (24) uit Den Haag is opgegroeid op Curaçao en Aruba. Ze volgt een master Milieugeografie aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik beschouw mezelf niet als een volbloed Nederlander. Ik ben opgegroeid op Aruba en Curaçao, met verschillende culturen om me heen. Mijn oma was Indonesisch, mijn ouders hebben een tijd in Syrië gewoond, en ik werd van jongs af aan omringd door de diverse vriendengroep van mijn ouders, met vele verschillende nationaliteiten. Ik vind het prachtig dat we van de culturele diversiteit op de wereld kunnen leren.

Het milieu en duurzaamheid zijn mijn passie. Ik volg een master Milieugeografie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daarvoor heb ik Milieuwetenschappen gestudeerd in Utrecht. Doordat ik vele reizen heb gemaakt, in verschillende landen heb gewoond en ben opgegroeid met dieren om me heen, heb ik de waarde van de aarde en natuur leren kennen. Ik voel me sterk verbonden met de schoonheid van de wereld en zie het als mijn plicht om die te beschermen en ervoor te zorgen.

‘We moeten nu actie ondernemen om de aarde te behouden en toekomstige generaties te beschermen.’

Bobby

Ons huidige gedrag, zoals overconsumptie, is van grote invloed op de capaciteit van de aarde. In mijn scriptie onderzoek ik de impact van veehouderijen op het klimaat. Deze industrie is verantwoordelijk voor achttien procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Bovendien is er veel dierenleed in veehouderijen. We moeten nu actie ondernemen om de aarde te behouden en toekomstige generaties te beschermen.

Naast mijn studie volg ik een coachingprogramma dat mensen leert om het onderbewustzijn te veranderen en om persoonlijke en professionele doelen te bereiken. Ik ben dichter bij mezelf gekomen en heb mijn spirituele kant ontwikkeld. Ongeveer 95 procent van ons gedrag is geconditioneerd en onderbewust, waardoor het moeilijk is voor mensen om hun gedrag te veranderen. Daarom is het zo belangrijk om te zien waar wij als mensen nu staan, hoe we geprogrammeerd zijn en hoe we dit kunnen omdraaien om dichter bij onszelf en de natuur te komen.

Tegenwoordig zijn veel mensen in het Westen losgekoppeld van de natuur en van hun persoonlijke doelen en dromen. Ik hoop mensen aan te moedigen opnieuw te dromen, hun ultieme doel te bereiken en de aarde te beschermen. Ik zie deze aspecten als holistisch: wij zijn spirituele wezens die verbonden zijn met de natuur. Mijn grootste droom is om mensen dichter bij zichzelf te brengen, deze verbinding terug te krijgen, een bewuster leven te leiden en dieren te beschermen.