"Een beetje als een hypochonder, die door het dolle kan zijn als hij echt ziek blijkt te zijn. Of een paranoïde persoon die daadwerkelijk achtervolgt blijkt te worden. Zeker, een behoorlijk egocentrische reactie. De algehele angstigheid die ik altijd heb, viel ineens samen met de werkelijkheid." Of: "De wereld is een tranendal gebleken", zoals hij schrijft in Coronakronieken, een journalistiek werk waarin hij sinds de uitbraak van het virus verhalen en ervaringen van mensen over de wereld optekende.
Hij schreef het boek voor de overlevering, zodat mensen later kunnen lezen wat de invloed van de corona op het dagelijks leven is geweest, maar ook om grip te krijgen op zijn eigen angsten. Om er dan meteen aan toe te voegen dat hij opvallend rustig was, voor zijn doen en in vergelijking met anderen. 'Ik was redelijk goed in staat om in te schatten hoe erg het daadwerkelijk was. Ik werd een soort voice of reason. Niet dat ik veranderd was, maar er was een crisis, en dus was mijn crisismodus eindelijk gepast. Verrassend, want mensen in mijn omgeving hadden verwacht dat ik heel angstig zou worden. Die fases heb ik namelijk ook gehad, dat ik echt weken of zelfs maanden een beetje van de kaart ben.
Zoals de initiële paniek uit de samenleving verdween, zo maakte ook de crisismodus van de schrijver plaats voor benauwenis. 'Het gevoel dat alles voor je wordt besloten, dat je weinig invloed hebt op je eigen leven. Dat gebrek aan controle is een voedingsbodem voor angstigheid. Ik denk dat veel mensen daar nu last van hebben.' Angstigheid: hij kiest het woord zorgvuldig om onderscheid te maken met meer acute angsten, zoals een fobie of een paniekaanval. 'Het ligt dichter bij ongemak, bij zorgelijkheid. Het is een continue ruis, het ontbreken van hoop, het bang zijn dat er iets mis kan gaan. Ik had er wel over gelezen, maar nog nooit gezien wat we nu meemaken. Het lijkt wel alsof iedereen last heeft van die angstigheid."
Begrijpelijk, volgens Heerma van Voss en de angst is reëel, zegt hij: "We weten niet goed waar het heengaat. Mensen met een horecazaak die zich terecht afvragen hoe lang ze dit gaan volhouden, de cultuursector die het heel zwaar heeft." Het maakt dat angst de grondtoon van de samenleving is geworden, zo zegt hij. Veel van de problemen die we doormaken, worden door angst ingegeven. Zo ook de groeiende ontvankelijkheid voor complottheorieën. "Uit onderzoek is gebleken dat die vatbaarheid niet zoveel te maken heeft met intelligentie, maar wel met machteloosheid die je ervaart. Het is een bizar jaar, waarin onze levens grotendeels bepaald worden door de beslissingen van een paar mensen. Wij waren er niet bij, we kunnen er niets aan veranderen, we kunnen de grote vijand niet eens zien. Natuurlijk bieden complottheorieën geen goede, constructieve oplossing. Sterker nog, ze zijn gevaarlijk, en ondermijnen het vertrouwen dat we nog in elkaar hebben. Maar wat ze wél doen, is een illusie van controle bieden waar zoveel behoefte aan is."