Welke tegendraadse denker wil jij horen spreken en door welke kunstenaar wil jij je laten inspireren? Belangrijke vragen in aanloop naar het Brainwash festival waar Human mede-initiatiefnemer van is. We helpen je op weg met tips voor het programma van zaterdag.

Wil je veel of weinig advies?

We hebben drie routes voor je uitgestippeld. De technologie en carriere - tour kun je volgen als je graag risico en spanning zoekt en altijd bezig bent jezelf verder te ontwikkelen. Vind je het beleven van nieuwe ervaringen belangrijk en ben je niet vies van materialisme en genieten, volg dan de spanning en succes - tour. Tot slot is er de dat kan beter - tour, voor maatschappijkritische idealisten die zich verder willen ontwikkelen, stelling willen nemen tegen sociaal onrecht en opkomen voor het milieu.
Vind je drie tips ook genoeg? Scroll dan naar verder naar beneden! 

Routes Brainwash Festival

1. Het Filosofisch Kwintet – De breuklijnen onder de Brexit

Als je de geest echt even wilt slijpen, en de brexit goed onder de loep wilt nemen, schuif je aan voor de opnames van het Human-programma Het Filosofisch Kwintet. Onze eigen Clairy Polak gaat aan tafel met vooraanstaande denkers die je inzicht geven in de achtergronden van het anti-Europa-gevoel, en laten zien wat er op het spel staat in een tijd waarin een gezamenlijk Europa niet meer voor iedereen vanzelfsprekend is.
 
Met historicus Philipp Blom, filosoof Alicja Gescinska, hoogleraar Europese geschiedenis Mathieu Segers en jurist Gareth Davies. Onder leiding van Clairy Polak.
 
Mis het niet, van 13:20 - 14:30 uur in De Brakke Grond - Human zaal.

2. Romana Vrede – Het doorbreken van patronen

De energieke actrice Romana Vrede bekijkt de wereld in al haar vreemdheid met een open blik. Zo ziet ze ook dat het anders kan. De Franse fotograaf Claude Cahun, die een eeuw geleden al traditionele genderpatronen doorbrak, is daarbij een grote inspiratie. Vrede laat je zien hoe we ons ook in onze eigen tijd tegen vastgeroeste idealen kunnen verzetten.
Vrede won afgelopen jaar de belangrijkste theaterprijs, de Theo d’Or, en speelt in Human’s improvisatieprogramma De Vloer Op.
 
Ga naar haar Brainwash Talk en pik ook meteen de Talks mee van de spectaculaire Paul Mason, Griet op de Beeck en Menno de Bree (15:20 - 16:20 uur in de Human zaal in De Brakke Grond).

3. Paul Verhaeghe – Een zieke maatschappij

Echt een aanrader, deze Vlaamse psychoanalyticus. Hij dacht mensen te moeten behandelen voor frustraties en seksuele moeilijkheden, maar zag in zijn praktijk steeds vaker mensen met werkgerelateerde klachten binnenkomen. Verhaeghe laat scherp zien hoe elke maatschappij zijn eigen aandoeningen creëert – want wie wij zijn wordt bepaald door de context waarin we leven. En een samenleving die steunt op individualisering en competitiedrift ziet dan niet zomaar een stijging in mensen die kampen met sociale angst en depressies.
 
Ga naar zijn Brainwash Talk (16:50 - 17.50 uur in de Humanzaal in de Brakke Grond) of naar zijn programma Een Zieke Maatschappij (20:20 - 21:00 uur in de Waalse kerk).