24 oktober 2015, 13:00 - 01:00 uur
Meerdere locaties op en rondom De Nes te Amsterdam.

Op Brainwash Festival worden bezoekers aan het denken gezet over de belangrijkste maatschappelijke en persoonlijke vragen van dit moment.

Na een uitverkochte eerste editie keren we in oktober terug. Brainwash geeft geen hapklare antwoorden, maar verheldert je vragen, stelt je vooroordelen op de proef en biedt je verrijkende ideeën voor het alledaagse leven.

Brainwash Festival verwacht de meest invloedrijke denkers uit binnen- en buitenland en de belangrijkste wetenschappelijke, maatschappelijke en persoonlijke vraagstukken van onze tijd. We presenteren meer dan 100 programma`s die plaatsvinden binnen het overlappende gebied tussen filosofie, literatuur en theater. Brainwash gaat over grote en kleine thema’s en de ideeën die ons denken hebben veranderd. Zowel gevestigde namen als jong talent zetten hun verbeelding in om op verrassende wijze naar de belangrijke vragen van dit moment te kijken.

Human op Brainwash:

Human Talks

Tijdens Brainwash presenteert Human dertien sprekers die in korte tijd hun beste verhaal mogen vertellen. We hebben het dit jaar over `De waarde van ...` De dertien sprekers die hier op hun eigen manier invulling aan geven zijn: Johan Fretz, Marli Huijer, John Gray, Jan Jaap van der Wal, Oliver Burkeman, John Paul Flintoff, Patricia Churchland, Farid Tabarki, Stine Jensen, Karim Benammar, David Hand, Philipp Blom en Soundos El Ahmadi.

De Vloer Op

Actuele maatschappelijke en relationele dilemma’s vormen de essentie van het improvisatie tv-programma De Vloer Op. In iedere scène is er wel een moment waarop de hilariteit plaatsmaakt voor een inkijkje in de wijze waarop mensen tot morele en ethische keuzes komen. Regisseur en bedenker Peter de Baan toont aan de hand van fragmenten uit het programma het belang van improviseren. Want goed leven, dat is goed improviseren.

Filosofische Darkroom

Daal af naar de onheilspellende kelder van het Tobacco theater op de Nes om tot de wortels van je identiteit te komen. Tijdens deze 55 minuten durende vervreemdende ervaring word je meegenomen in een darkroom waar filosofen je in duisternis en volledige anonimiteit uitdagen om na te denken over wie jij bent en hoe je gevormd wordt door de wereld om je heen. Wat blijft er van jouw identiteit over als het licht uitgaat?
Kijk voor meer informatie op Filosofische Darkroom

Gawie weet Raad

Zit je met een dilemma over liefde, vrijheid of geluk? Heb je een voorliefde voor films? Vraag Gawie Keyser om raad! Hij beantwoordt al je brandende levensvragen aan de hand van films. Grijp je kans en ontdek het verband tussen film en werkelijkheid. 

Wim Brands

Literatuur kan de filosoof op een ander spoor brengen en andersom kan ook een filosofische passage doorklinken in een literaire tekst. Hoe werkt deze wederzijdse inspiratie? Wim Brands gaat in gesprek met schrijvers en filosofen over fragmenten die van grote persoonlijke betekenis zijn geweest.

Volledige Programma Brainwash festival

Kijk voor meer informatie op de website van het Brainwash Festival en koop hier je ticket.

Brainwash wordt geproduceerd door The School of Life en is een samenwerking met Human.