Terugblik Brainwash

Zaterdag 25 oktober 2014 vond de eerste editie van het Brainwash Festival plaats. Hét festival dat verdieping en vernieuwing biedt door middel van literatuur, filosofie, film, comedy, theater, wetenschap en muziek. In samenwerking met o.a. NRC Next, The School of Life, Vrij Nederland, Das Magazin en de HKU toverden Human en Denkstation Brandstof vrijwel de hele Amsterdamse Nes om tot the place to be om de geest te verruimen en nieuwe ideeën op te doen.

Het was een groot succes en daar zijn wij best trots op! Hieronder de programma’s die Human tijdens het festival verzorgde.

Dus Ik Ben ‘Power Talks’

Alain de Botton geeft een powertalk voor 'Dus ik ben' op Brainwash Festival

In de Expo Zaal van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond is tijdens Brainwash een nieuwe serie Dus Ik Ben opgenomen. Onder leiding van cabaretier Jan Jaap van der Wal en filosoof Stine Jensen deelden twaalf nationale en internationale denkers elk in twaalf minuten tijd hun beste idee voor een beter leven. Hoe raken we onze onrust kwijt? Waarom is het tijd voor een empathie-revolutie? En wanneer eet je goed? Met onder anderen Alain de Botton, Julian Baggini, Tim Fransen, Eric Kaplan en Roman Krznaric.

Deze 'Power Talks' worden in de loop van 2015 uitgezonden.

Het Filosofisch Kwintet over Piketty

Tijdens Brainwash namen we een extra uitzending op van Het Filosofisch Kwintet. Aanleiding hiervoor was het verschijnen van de Nederlandse editie van ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’ van Thomas Piketty. Deze wereldwijde bestseller van de Franse econoom Piketty sloeg in als een bom. Zijn boodschap? De rijken worden vrijwel vanzelf steeds rijker, en dat kan nog wel eens gevaarlijk worden.

Vaste presentatoren Clairy Polak en Ad Verbrugge gingen in deze speciale aflevering in gesprek met hoogleraar Economie Bas van Bavel, filosoof Ingrid Robeyns en politicoloog Robin Fransman in gesprek over wat dit boek ons te vertellen heeft.

De uitzending van 31 oktober 2014 is hier terug te zien. 

15 min. Denktanksessies

De Tuinzaal van De Brakke Grond was speciaal voor Human-leden ingericht voor een gedachte-experiment. De aanwezigen werden uitgedaagd om in een denksessie van 15 minuten met Human-medewerkers in gesprek te gaan over de toekomst van Human. We hadden niet durven dromen dat we ons met zoveel enthousiaste festivalbezoekers ons konden buigen over de volgende stelling: Human is in 2020 een succesvolle media-organisatie geworden met een actieve achterban van 100.000 leden.

Zie hier het resultaat van deze inspirerende middag.

Ook een keer meedoen met een denksessie? Meld je hier aan als geïnteresseerde en we houden je op de hoogte van de volgende editie. 

Human Filosofische Darkroom

In een grote, duistere kelder onder het kantoor van Grrr nam Human de festivalbezoekers mee op een onheilspellende en vervreemdende tocht waar zij in volledige anonimiteit vrijuit konden praten over de maatschappelijke en persoonlijke taboes die de darkroom-filosoof aansneed. 

 

 

FILMPJE BRAINWASH

Zet 80 topdenkers in theaterzalen verdeeld over de Nes en wat heb je dan? Juist, Brainwash Festival. 20 sprekers vroegen wij: Wat is de belangrijkste vraag van dit moment? And the most important question is...