Brainwash Talks: Karim Benammar

De waarde van geld

Zondag 24 april 2016 om 16.00 uur op NPO 2

Karim Benammar: de waarde van geld

Filosoof Karim Benammar werd door de economische crisis aan het denken gezet. Welke plek neemt geld in in ons leven? Wat is de waarde van geld? Hij ontdekte dat geld behalve een ruilmiddel vooral een idee is. "Met geld geven we de wereld vorm. Met geld hebben we een wereld gecreëerd waarin we ons comfortabel voelen, waarin we zeker zijn, waarin we kunnen kiezen wat we met ons leven doen. Geld maakt dat mogelijk. Geld is een sociale technologie. Dat maakt het filosofisch interessant. Tegelijk heeft geld een donkere zijde: uitbuiten en milieuvervuiling, bijvoorbeeld."
In Brainwash Talks gaat Benammar op zoek naar een geldsysteem zonder schaduwkant: "We kunnen zelf kiezen waar we waarde aan hechten, bijvoorbeeld door onze consumptie."

Brainwash

Brainwash is een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines elkaar tegenkomen. De meest verrassende en invloedrijke denkers uit binnen- en buitenland formuleren samen met het publiek nieuwe ideeën voor de grootste persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken van deze tijd.
Op 15 oktober 2016 vindt voor het derde jaar op rij het Brainwash Festival plaats op de mooiste locaties in de binnenstad van Amsterdam. Brainwash Festival wordt geproduceerd door The School of Life en is een samenwerking met Human.

Vanaf begin dit jaar is er Brainwash Radio, een maandelijkse, verhalende nieuwsanalyse op NPO Radio 1, onder leiding van Stephan Sanders.
Ook nieuw: brainwash.nl, een dagelijks platform voor nieuwe ideeën.
Meer televisieprogramma’s zijn in ontwikkeling.