Brainwash Talks: John Gray

De waarde van vrijheid

Zondag 17 april 2016, 16:00 uur op NPO 2

John Gray: de waarde van vrijheid

Vrijheid. Voor veel mensen is het de belangrijkste voorwaarde voor een goed leven. Ook de prominente Britse filosoof John Gray ziet het belang van vrijheid, maar plaatst op uitnodiging van Jan Jaap van der Wal een aantal kritische kanttekeningen. "In het Westen zien we vrijheid als een manier om onszelf te ontwikkelen, als iets dat ons redelijk maakt en één met onszelf. We denken dat vrijheid ons betere mensen maakt. Maar volgens mij is dat niet de juiste manier om naar vrijheid te kijken."
In zijn Brainwash Talk legt Gray uit hoe we het begrip wel moeten zien: "De hoogste vrijheid is de mogelijkheid om niet vrij te zijn."

Brainwash

Brainwash is een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines elkaar tegenkomen. De meest verrassende en invloedrijke denkers uit binnen- en buitenland formuleren samen met het publiek nieuwe ideeën voor de grootste persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken van deze tijd.
Op 15 oktober 2016 vindt voor het derde jaar op rij het Brainwash Festival plaats op de mooiste locaties in de binnenstad van Amsterdam. Brainwash Festival wordt geproduceerd door The School of Life en is een samenwerking met Human.

Vanaf begin dit jaar is er Brainwash Radio, een maandelijkse, verhalende nieuwsanalyse op NPO Radio 1, onder leiding van Stephan Sanders.
Ook nieuw: brainwash.nl, een dagelijks platform voor nieuwe ideeën.
Meer televisieprogramma’s zijn in ontwikkeling.