Brainwash

Brainwash

Brainwash van 30 januari tot 18 februari 2017 op NPO 2

Niet de vluchtelingen, maar wijzelf zijn het probleem van de vluchtelingencrisis. Anti-racismewetgeving werkt discriminatie in de hand en technologie maakt de mens overbodig. Vanaf 30 januari buigen de grote denkers, de publiekstrekkers van Brainwash Festival, zich dagelijks over de belangrijke vragen van nu.

In korte voordrachten van gemiddeld 4 minuten laten onder anderen arbeidssocioloog Richard Sennett, hoogleraar Chinese geschiedenis Michael Puett, filosoof Markus Gabriel, schrijver Chimamanda Ngozi Adichie, filosoof Kwame Anthony Appiah en filosoof Susan Neiman hun licht schijnen over onderwerpen als migratie, technologie, fundamentalisme, economische ongelijkheid en racisme.

Markus Gabriel over Migratie

Niet de vluchtelingen zijn het probleem van de vluchtelingencrisis, maar wijzelf. Filosoof Markus Gabriel laat zien hoe we tegen onze eigen waarden in handelen.

Let op: programma wordt uitgezonden in de nacht van 30 op 31 januari.

Chimamanda Ngozi Adichie over Racisme

Racisme is de enige reden dat ras ertoe doet. Het geeft namelijk betekenis aan de verschillen tussen mensen. En dat patroon moeten we doorbreken, beargumenteert de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie.

Let op: programma wordt uitgezonden in de nacht van 31 januari op 1 februari.

Saskia Sassen over Technologie

We dichten technologie een zekere zelfstandigheid toe, stelt socioloog Saskia Sassen. Uit onwetendheid, maar vooral uit angst. Daar moeten we van af.

Let op: programma wordt uitgezonden in de nacht van 1 op 2 februari.

Michael Puett over Economische ongelijkheid

We leven in een tijd van grote economische ongelijkheid en weinig sociale mobiliteit. En dat zou volgens hoogleraar Chinese geschiedenis Michael Puett wel eens onze redding kunnen zijn.

Let op: programma wordt uitgezonden in de nacht van 2 op 3 februari.

Nick Bostrom over Technologie

Kunstmatige intelligentie is de belangrijkste uitvinding die ons de komende decennia te wachten staat. Maar hoe zorgen we ervoor dat het niet onze laatste uitvinding wordt?

Let op: programma wordt uitgezonden in de nacht van 3 op 4 februari.

Michael Puett over Migratie

Begrippen als grenzen en natiestaat zijn relatief recent. En dat betekent dat we ook prima zonder kunnen, zo stelt hoogleraar Chinese geschiedenis Michael Puett.

Let op: programma wordt uitgezonden in de nacht van 4 op 5 februari.

.

Susan Neiman over Economische ongelijkheid

Waarom gaat er jaarlijks 1500 miljard dollar naar wapens, als we met datzelfde geld ook armoede kunnen uitroeien? Het zou een kinderachtige, naïeve vraag zijn. Niet volgens filosoof Susan Neiman, die het een grown-up question noemt.

Let op: programma wordt uitgezonden in de nacht van 6 op 7 februari.

Damiaan Denys over Fundamentalisme

Fundamentele zingeving als kerk en politieke ideologie hebben afgedaan ten faveure van individuele vrijheid. Maar in die vrijheid schuilt ook gevaar, zo stelt filosoof en psychiater Damiaan Denys.

Let op: programma wordt uitgezonden in de nacht van 7 op 8 februari.

Kwame Anthony Appiah over Racisme

Apartheid en rassenvervolging liggen dan misschien achter ons, maar daarmee is het nog niet gedaan met racisme, aldus filosoof Kwame Anthony Appiah. Hij onderzoekt wat er op het spel staat.

Let op: programma wordt uitgezonden in de nacht van 8 op 9 februari.

Saskia Sassen over Economische ongelijkheid

Vaak gaat het in discussies over ongelijkheid over de Top 1%-grootverdieners. Voor socioloog Saskia Sassen is het tijd om het eens over de middenklasse te hebben, die kopje onder dreigt te gaan.

Let op: programma wordt uitgezonden in de nacht van 9 op 10 februari.

Michael Puett over Racisme

Anti-racismewetten moeten mensen beschermen tegen racisme en discriminatie. Maar: klopt dat wel? Volgens hoogleraar Chinese geschiedenis Michael Puett werken ze discriminatie juist in de hand. 

Let op: programma wordt uitgezonden in de nacht van 10 op 11 februari.

.

Richard Sennett over Technologie

Globalisering bracht problemen met zich mee voor de middenklasse en voor jonge arbeidskrachten. Socioloog Richard Sennett ziet de oplossing in een basisinkomen.

Let op: programma wordt uitgezonden in de nacht van 11 op 12 februari.

Saskia Sassen over Migratie

Migranten en oorlogsvluchtelingen hebben een duidelijke status in het (internationale) recht. Maar wat doen we met klimaatvluchtelingen, zodra ze aan de poorten van Europa staan? Daarover socioloog Saskia Sassen.

Michael Puett over Fundamentalisme

Vaak wordt ervan uitgegaan dat fundamentalisten van ons verschillen. Dat ze vast zitten in het verleden. Klopt dat wel? Hoogleraar Chinese geschiedenis Michael Puett ziet vooral overeenkomsten.

Damiaan Denys over Technologie

Een psychisch gezond persoon heeft behoefte aan confrontatie met de werkelijkheid, weet filosoof en psychiater Damiaan Denys. Wat betekent dat voor een wereld waarin fictie en werkelijkheid steeds meer door elkaar zijn gaan lopen?

Nick Bostrom over Economische ongelijkheid

Kunstmatige intelligentie zal alles kunnen wat wij mensen ook kunnen. Hoe richten we ons leven in, als de mens dadelijk overbodig is geworden? Daarover filosoof Nick Bostrom.

Saskia Sassen over Fundamentalisme

Het woord fundamentalisme is lazy language, gemakzuchtig. Door het over fundamentalisme te hebben, onderscheiden we een duidelijke vijand, zonder naar onszelf te kijken. En dat zouden we volgens socioloog Saskia Sassen eens moeten doen.

Michael Puett over Technologie

Computers zijn geprogrammeerd om volgens vaste patronen te werken. Juist die eigenschap van machines kan volgens hoogleraar Chinese geschiedenis Michael Puett de bevrijding van de mens betekenen.