Over Zomerradio

In een tweede seizoen van Brainwash Zomerradio van Human interviewt presentator Floortje Smit denkers aan de hand van muziek. In tien afleveringen spreekt ze met filosofen, wetenschappers, theatermakers en schrijvers over de nummers die vormend zijn geweest voor hun identiteit en voor hun denken.

Waarom filosoof en bestuurskundige Haroon Sheikh zich bevrijdt voelt als hij naar Dies Irae van Mozart luistert, hoe Help Yourself van De Staat volgens Albert Jan Kruiter op een grappige manier over filosoof Alexis de Tocqueville gaat en welke muziek activist Ancilla van de Leest altijd met zich meedraagt. 

Brainwash Zomerradio, op werkdagen van 24 juli t/m 4 augustus, live van 00:00-02:00 uur op NPO Radio 1

De volgende gasten zullen aanschuiven:

24 juli: Denker des Vaderlands René ten Bos
25 juli: Tijdgeestonderzoeker Farid Tabarki
26 juli: Schrijver en jurist Roxane van Iperen
27 juli: Uitvinder en ontwerper Eibert Draisma
28 juli: Filosoof en schrijver Jannah Loontjens
31 juli: Bestuurskundige Albert Jan Kruiter
1 augustus: Filosoof en bestuurskundige Haroon Sheikh
2 augustus: Theatermaker Nhung Dam
3 augustus: Activist Ancilla van de Leest
4 augustus: Theatermaker Marjolijn van Heemstra

Brainwash Zomerradio bestaat verder uit reportages waarin een aanstormende generatie denkers zich presenteert aan de hand van het boek, de film of de muziek die hun leven heeft veranderd. Zo horen we voedseljournalist Janno Lanjouw over het boek ‘1493’ van Charles C. Mann, laat kunstjournalist Thomas van Huut je rapper Kanye West zien zoals je hem nog niet eerder zag en vertelt programmamaker Gian van Grunsven over de kracht van improvisatie. Alle denkers die in deze reportages aan het woord komen, schrijven ook voor brainwash.nl, dagelijks platform voor verrassende ideeën. 

De uitzendingen eindigen met een inzichtgevend mini-college, dat eerder is opgenomen tijdens Brainwash Festival.

BRAINWASH

Radio
Brainwash Zomerradio is de zomerse variant van Brainwash Radio, de maandelijkse verhalende nieuwsanalyse van Human op NPO 1.

Festival
Behalve radio is er het Brainwash Festival, dat op 28 oktober 2017 voor de vierde keer op rij plaatsvindt op en rond de Nes in Amsterdam en met een centrale opening in de Nationale Opera. Met 3900 bezoekers het grootste denkfestival in Nederland.  

Televisie
Daarnaast zijn er televisieprogramma’s op NPO 2, zoals de serie Brainwash Talks, waarin denkers uit binnen- en buitenland vertellen over de belangrijkste (voor)waarden voor een goed leven.

Online
Ook is er de vernieuwde website brainwash.nl, denktank van schrijvers, filosofen, cabaretiers, wetenschappers en journalisten. Op brainwash.nl gaan de denkers op zoek naar verrassende ideeën voor de grote persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken van deze tijd.​