Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra

Theatermaker

Marjolijn van Heemstra (1981) is theatermaker, schrijver en dichter. In haar werk zoekt ze naar de zin van de wereld die haar omringt, verbaast ze zich en probeert ze antwoorden te formuleren. Met haar eerste dichtbundel Als Mozes Had Doorgevraagd (2010) won zij de Jo Peters Poëzieprijs. Haar voorstellingen werden voor verschillende prijzen genomineerd en ze tourt regelmatig door binnen- en buitenland.

In 2012 verscheen haar debuutroman De Laatste Aedema en in 2014 kwam de dichtbundel Meer Hoef Dan Voet uit. Ze ging onuitgenodigd naar feestjes voor haar Nrc.nl column Welkom/Onwelkom om te zien hoe ze als gast werd ontvangen en ze schrijft wekelijks columns voor Trouw.

Dit voorjaar verscheen haar boek En we Noemen Hem en ging haar theaterstuk Zohre in première. Beide werden jubelend ontvangen.

Tijdens Brainwash Zomerradio wil Van Heemstra in ieder geval The Sound of Someone You Love Who's Going Away and It Doesn't Matter van The Penguin Cafe Orchestra draaien. Deze muziek kent ze al heel lang en ontroert haar sinds ze zich kan herinneren. Ze luistert het altijd als ze schrijft en gebruikte het ook in de eerste voorstelling die ze maakte waarmee ze op tournee ging.