De Saoedische schrijver dr. Zuhair Kutbi is opgepakt en zit al een paar maanden vast zonder een vorm van proces.

Vorige week vroeg ik mij in dit blog af of Nederland zich wel kan blijven encanailleren met Saoedi-Arabië. Nu wil ik opkomen voor de Saoedische schrijver dr. Zuhair Kutbi. Hij is opgepakt en zit al een paar maanden vast zonder een vorm van proces.

Amnesty International:
“De prominente Saudische schrijver Dr Zuhair Kutbi zit sinds 15 juli 2015 zonder aanklacht in voorarrest. Tijdens zijn arrestatie werd hij geslagen. Hij loopt risico gemarteld te worden en heeft medicijnen nodig. Dr Zuhair Kutbi is een bekende commentator en criticus van de Saudische regering. Toen hij op 15 juli de voordeur opendeed sloegen agenten van de Saudische veiligheidsdienst hem met de kolf van hun geweer. Ze dwongen hem in een auto te stappen. Inmiddels heeft hij op drie verschillende locaties gevangengezeten. Hoogstwaarschijnlijk is hij in de gevangenis mishandeld. Dr. Kutbi wordt al meer dan twintig jaar vervolgd voor zijn vreedzaam verzet tegen het beleid van de Saudische regering. Hij belandde hierdoor meerdere keren in de gevangenis. Vermoedelijk is hij dit keer opgepakt vanwege zijn optreden in de tv-show Fi al-Samim (To the Point) waarin hij de repressie in Saudi-Arabië bekritiseerde.”

Amnesty heeft een pagina geopend waarop u actie kunt ondernemen door in een mail het Saoedische regiem te laten weten wat u van de arrestatie vindt.

Hier Zuhair Kutbi in het gewraakte televisiefragment, te vinden op MEMRI/TV. Als je hoort wat hij zegt dan kan het niet anders dan hij een wijs en dapper man is. Iemand die eigenlijk een grote Vredesprijs zou moeten krijgen: