Volgens NRC Handelsblad hebben veel schrijvers zich tegen de prijs voor Charlie Hebdo gekeerd

Als alles goed gaat, en er nog een paar Salmon Rushdies over blijven, dan zal PEN America vandaag in New York een speciale vrijheid-van- meningsuitingsprijs uitreiken aan een vertegenwoordiger van Charlie Hebdo, het Franse satirische blad waarvan de redactie praktisch geheel werd uitgemoord door moslimterroristen.

Volgens NRC Handelsblad hebben echter veel schrijvers zich tegen de prijs voor Charlie Hebdo gekeerd, omdat CH expliciet de bedoeling zou hebben om de moslimpopulatie in Frankrijk te vernederen, oftewel: men zou opzettelijk 'het anti-islamitisch sentiment hebben versterkt, dat nu al hoogtij viert in de Westerse wereld'. Aanvankelijk waren het 6 schrijvers die het niet met deze prijs eens waren. Toen 145 en inmiddels is hun aantal opgelopen tot 204 – zie voor de namen: The Intercept.

In de jaren vijftig werden dit soort schrijvers fellow travellers, of-weg-met- onzers genoemd. Salmon Rushdie heeft al eerder zijn collega’s terecht gewezen, maar veel geholpen heeft het niet. Het is verder misschien toeval, maar vorige week verscheen in Frankrijk postuum het pamflet Lettre aux escrocs de l’islamophobie qui font le jeu des racistes van de vermoorde tekenaar Charb. Daarin keert hij zich scherp tegen al degenen die hem van islamofobie beschuldigen en daarmee in feite elke godsdienstkritiek onmogelijk maken. Hier te bestellen. Inmiddels zijn er al zo’n 60.000 exemplaren van verkocht. Het speelgoed van de racisten, zo zou je die 204 schrijvers ook kunnen noemen.

Hier een van de vele commentaren op YouTube: