De PKN, de Protestantse Kerk in Nederland, blijkt een steenrijke organisatie.

DE PKN heeft, volgens een bericht in Trouw, meer dan 1 miljard op de bank staan:
“Het gaat hier om geld dat meteen te pinnen valt. Tel je gebouwen, landerijen, pensioenfondsen en beleggingen mee, dan valt dit bedrag nog veel hoger uit. Tot die verrassende conclusie komt socioloog Marten van der Meulen van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in het rapport 'Krimpende middelen en toch vitaal'."Er is veel meer geld beschikbaar dan wij van tevoren gedacht hadden", schrijft Van der Meulen.”

Als je het stuk leest, begint het je een beetje te duizelen. Gereformeerde kerken hebben gemiddeld 593 euro per lid beschikbaar, maar de  hervormden gaan daar dik overheen met bijna 3.000 euro per lid. En dan zijn er nog 'uitschieters tot meer dan 40.000 euro' – per lid.

De vraag is natuurlijk: wat kun je met dat geld niet allemaal doen? Als de PKN morgen die 1 miljard inzet – en waarom zou een organisatie die krachtens haar eigen statuten het goede wil, dat niet doen? – dan is morgen in één klap het hele vluchtelingenprobleem opgelost.

Volgens Trouw in een stuk – De protestantse kerk is rijk. En nu? – weet men eigenlijk niet wat men met dat onverwacht aangetroffen geld moet doen. Er zouden drie opties zijn: 1. Sparen voor renovaties; 2. Hulp aan armlastige gemeenten en 3. Ga pionieren.

Als ik die zuinige protestanten van Nederland een beetje ken, wordt het sparen.

Hier een wervingsvideo van de Protestantse Theologische Universiteit, die het allemaal heeft uitgezocht. Aanbevolen voor studenten die de vraag willen beantwoorden: is er meer tussen hemel en aarde?

Ja.

1 miljard.