Het is in de Verenigde Staten een leuke gewoonte dat bij een petitie van meer dan 100.000 handtekeningen, ingediend bij het Witte Huis, de president geacht wordt daarop te reageren.

Het is in de Verenigde Staten een leuke gewoonte dat bij een petitie van meer dan 100.000 handtekeningen, ingediend bij het Witte Huis, de president geacht wordt daarop te reageren. Obama heeft zich daartoe verplicht en hij kon dan ook niet zwijgen, toen hem gevraagd werd hoe de huidige Amerikaanse regering denkt over de omstreden bekeringstherapie voor homo’s.

Het Witte Huis reageerde zo:

"Er is overweldigend wetenschappelijk bewijs dat homotherapie, zeker bij jongeren, medisch noch ethisch gepast is en juist aanzienlijke schade kan toebrengen. Dit kan verwoestende effecten hebben op jongeren", aldus een woordvoerder.

Volgens Kerknieuws/ANP gaat Obama niet aandringen op wetgeving, maar hoopt hij wel dat ook in andere staten dan Californië, New Jersey en Washington homotherapie aan banden is gelegd. Zie hier een korte voorgeschiedenis:

Overigens eindigt het bericht op Kerknieuws met een opmerkelijk detail: “Ook werd op het Witte Huis gisteren de eerste gender-neutrale toiletruimte geopend, voor wie niet in een bepaald hokje gedrukt wil worden”.

Een gender-neutrale toiletruimte – wat is dat? Daar wilde ik natuurlijk mee van weten en op Politico kwam ik de volgende verhandeling tegen:
“The newly designated restroom is an example of how the administration has been advancing the discussion by raising the profile of transgender issues, an area of debate that is especially hotly contested right now. The restroom will be located in the Eisenhower Executive Office Building, where much of the White House staff works. “An all-gender restroom is also available in the Eisenhower Executive Office Building, which provides guests and staff an additional option,” said White House spokesman Jeff Tiller”.

Jammer dat Eisenhower dit niet meer heeft kunnen beleven. Hij zou ervan hebben opgekeken, vermoed ik. Dit is trouwens het bord – maar er zijn verschillende varianten – dat ons naar het gender-neutrale toilet moet leiden:

De petitie is overigens op gang gekomen na de zelfmoord van de 17-jarige Leelah Alcorn. Hier, in het AD, wordt in het kort haar verhaal verteld. De zelfmoord vond plaats vorig jaar december.

“Leelah, die werd geboren als Joshua, pleegde zelfmoord door voor een vrachtwagen te springen op een snelweg in de Amerikaanse staat Ohio. Een paar uur later verscheen er op Tumblr een afscheidsbrief van het meisje. Ze had het bericht zo ingesteld dat het op een bepaald tijdstip online zou komen. ,,Als je dit leest, betekent het dat ik zelfmoord heb gepleegd en deze brief niet heb verwijderd. Wees niet verdrietig, het is beter zo'', begint de afscheidsbrief van Leelah”.

Leelah vertelde haar ouders, conservatieve christelijke Republikeinen, dat ze in het verkeerde lichaam geboren was. Maar die wilden dat niet accepteren en stuurden haar naar therapie. Dat hielp uiteraard niets, hetgeen voor de ouders kennelijk geen reden was hun inzichten te wijzigen. Tenslotte werd de druk op Leelah zo groot, dat zij zich voor een vrachtwagen gooide. Hier op Wiki haar geschiedenis. En hier op YouTube:

Tragisch.