Wel eens van het Zuïsme gehoord?

Ik niet, maar het schijnt een oud geloof te zijn uit Mesopotamië. Een uitgestorven geloof, dacht u misschien, maar dan hebt u buiten de waard gerekend. Op IJsland is het namelijk heel lucratief om in het Zuïsme te geloven. Sterker nog: al meer dan drie duizend IJslanders hebben zich tot het Zuïsme bekeerd. The Guardian had er een stuk over, dat zowel door de Volkskrant als door Trouw werd overgenomen.

Wat is daar namelijk aan de hand?

“IJslanders zijn niet opeens geloviger geworden. Ze worden lid van de kerk omdat de leiding van de Zuïstische kerk belooft de religiebelasting die IJslanders verplicht moeten betalen terug te geven. In IJsland moet iedereen, gelovig of niet, jaarlijks 'religieuze belasting' betalen. Dit geld wordt vervolgens door de staat in de kerk gestoken in de vorm van subsidie. Inwoners van IJsland betalen elk jaar 10.800 IJslandse Kronen aan 'religiebelasting', dat is zo'n 75 euro.”

Waarmee nogmaals bewezen dat geloof en geld hand in hand gaan.

Hier op Facebook staat de officiële site van het IJslandse Zuïsme. Daar kan men ook een impressie vinden van hoe een Zuistische tempel op IJsland eruit gaat zien: