Speciaal voor een documentaire hebben herkenningsspecialisten van de Italiaanse politie een poging gedaan om het gezicht van de jonge Jezus – als twaalfjarige – te reconstrueren. Zij zijn daarbij uitgegaan van de afdruk op de lijkwade van Turijn.

RKK: “Zij gebruikten forensische computertechnieken die worden ingezet om criminele kopstukken op te sporen”.

De techniek in omgekeerde richting was al succesvol:
“De gebruikte techniek wordt vaak voor het omgekeerde gebruikt: om aan de hand van een kinderfoto een portret van een gezochte maffioso als volwassene te vervaardigen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in het geval van Bernardo Provenzano. Aan de hand van een foto uit 1959 kon zijn volwassen gezicht worden getekend. In 2006 werd deze beruchte maffiabaas uit het Siciliaanse Corleone gearresteerd”.

Meer informatie is te vinden bij The NewYork Times en The Huffington Post. Volgens NYT doet het gezicht van de jonge Jezus denken aan een engel:

“The angelic face is reminiscent of the prayer cards sold in Vatican souvenir shops and of the New Age portraits displayed at Venice Beach. The image shows a 12-year-old boy with fair, smooth skin, glassy blue eyes, fleshy lips and waves of dirty blond hair streaked with just enough purple and pink to suggest a sprinkling of cosmic dust”.

Op ABC/YouTube was men opgetogen over de schoonheid van de jonge Jezus. Ja, God heeft knappe kostgangers!

Toch was er vorige week ook minder goed nieuws voor de Jezus-liefhebbers. Op Harvard zijn ze er nu achter gekomen dat er geen enkel bewijs bestaat voor de veronderstelling dat Jezus is geboren op 25 december. Dat betekent geen Kerstmis meer, terwijl bij ons de sneeuw valt. Hier in The Huffington Post.

Eigenlijk is het een oude kwestie. Veel Christenen hebben zich al over de kwestie gebogen – hier bijvoorbeeld – en kwamen tot verschillende conclusies. Toch wel een leuk idee dat uit nieuw wetenschappelijk onderzoek zal blijken dat kerstmis midden in de zomervakantie valt.