Eerst kwamen de Panama Papers, daarna de Paradise Papers. We kregen inzicht in grootschalige belastingontwijking door superrijken en het bedrijfsleven. Bij Argos gaat wéér een deur open. Dit keer: de wereld van het witwassen.

Een groep internationale onderzoeksjournalisten kreeg de beschikking over gelekte gegevens waaruit blijkt hoe twee Litouwse banken door een Russische bank werden gebruikt om crimineel geld naar Europa te sluizen. Ook Nederlandse banken speelden daarbij een rol.

Waarom maken de steenrijke vrienden van Poetin zo graag gebruik van financiële dienstverleners aan de Amsterdamse Zuidas? En werkt het toezicht op foute geldstromen eigenlijk wel?

In de studio heeft Tessel Blok een gesprek met journaliste Karlijn Kuijpers, die voor onderzoeksplatform Investico dit zogeheten Troika-schandaal onderzocht. Daarnaast schuift Ruslandkenner en columnist voor NRC Handelsblad Hubert Smeets aan. Hoogleraar forensic business studies aan Nyenrode University maakt het panel compleet.

Luister terug

Hieronder kun je het hele gesprek terugluisteren. De hele aflevering luister je terug bij de VPRO

Voordat je verder leest

Human wil mens en wereld vooruithelpen met een gezonde dosis blikverruiming. Hersenvoer voor doendenkers, mensen die eerst vragen stellen vóór ze zich een mening vormen. En vervolgens ook echt iets doen voor de wereld.

Doe je mee? De wereld heeft mensen nodig.

Word vriend. Voor slechts 1 euro per maand krijg je meer stof tot nadenken.

Samen leven in een mooiere wereld. Dat is ons doel. Samen met jou én 149.999 anderen. Want met 150 duizend vrienden blijft Human als publieke omroep bestaan.