Het Internationaal Strafhof in Den Haag verkeert in zwaar weer. De politieke steun voor het hof brokkelt af in een hevig verdeelde wereld. Aanklager Serge Brammertz, bekend van het Joegoslaviëtribunaal, spreekt zich uit in Argos.

Andere grote landen als China en India erkennen het Strafhof niet, net als de VS. Rusland heeft zich in 2016 teruggetrokken uit het Stichtingsverdrag, nadat het Strafhof het conflict in Oost-Oekraïne had aangemerkt als conflict tussen Rusland en Oekraïne. Bovendien is er forse kritiek op de aanklager, waarvan wordt gezegd dat hij slecht werk levert en verdachten werden vrijgesproken. 

Wat betekent dit voor het aanzien van het internationale strafrecht? Argos sprak met Serge Brammertz, die zelf jarenlang werkte als aanklager bij het Joegoslaviëtribunaal. De ervaren Belgische jurist bracht eerder Ratko Mladic en Radovan Karadzic voor de rechter en jaagt nog steeds op voorvluchtige oorlogsmisdadigers. Hij is sceptisch. ‘Het Strafhof is niet de oplossing voor alles.’

Hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslaviëtribunaal in 2016.

In de toekomst zal gekozen moeten worden uit een scala van mogelijkheden, volgens Brammertz. Zo kan de nationale rechtspleging worden ondersteund om oorlogsmisdadigers te berechten of kan er een ad hoc-tribunaal worden ingesteld mits daar steun voor is. Eerdere voorbeelden van zo'n tribunaal zijn het Joegoslaviëtribunaal en het Rwandatribunaal.

Luister terug

Voordat je verder leest

Human wil mens en wereld vooruithelpen met een gezonde dosis blikverruiming. Hersenvoer voor doendenkers, mensen die eerst vragen stellen vóór ze zich een mening vormen. En vervolgens ook echt iets doen voor de wereld.

Doe je mee? De wereld heeft mensen nodig.

Word vriend. Voor slechts 1 euro per maand krijg je meer stof tot nadenken.

Samen leven in een mooiere wereld. Dat is ons doel. Samen met jou én 149.999 anderen. Want met 150 duizend vrienden blijft Human als publieke omroep bestaan.