Als je onverhoopt slachtoffer wordt van een medische misser moet je bewijzen dat er een verwijtbare causale relatie is tussen het letsel en de behandeling. Dat levert een oneerlijke juridische strijd op.

 ‘Baby Jelmer’ is inmiddels bijna twaalf jaar, maar allesbehalve een normale tiener. Vlak na zijn geboorte ging er tijdens een betrekkelijk simpele darmoperatie iets vreselijk mis. Een wonder dat hij bleef leven, maar zijn hersenfuncties zijn sindsdien ernstig beperkt. Hij kan niet lopen, niet communiceren, niet zelfstandig eten, niets.

Zijn ouders gingen door een juridische mallemolen om het ziekenhuis waar het mis ging aansprakelijk te stellen voor de levenslange handicaps van Jelmer. Het ziekenhuis en de verzekeraar zetten alle mogelijke juridische middelen in om de claim van zich af te houden. Dat eindigde eind vorig jaar in een schikking.

Terugblik

Hoe kijken de ouders van Jelmer terug op de jaren die in beslag werden genomen door de zorg voor een ernstig gehandicapt kind en door slepende procedures, die ze uiteindelijk maar weinig heeft opgeleverd?

Hoe kunnen patienten, familie en nabestaanden worden behoed voor het juridische steekspel dat hen wacht als ze ziekenhuizen en artsen aansprakelijk stellen voor medische missers? John Beer, letselschade-advocaat van de ouders van Jelmer, heeft daar heel duidelijke ideeen over. 

Alexander Brenninkmeijer, voormalig Nationaal Ombudsman en schrijver van een recent verschenen boek, Moreel Leiderschap, valt hem bij. Ze zijn beiden te gast in Argos, over hoe de last van het lijden na een medische misser te verzachten.

Voordat je verder leest

Human wil mens en wereld vooruithelpen met een gezonde dosis blikverruiming. Hersenvoer voor doendenkers, mensen die eerst vragen stellen vóór ze zich een mening vormen. En vervolgens ook echt iets doen voor de wereld.

Doe je mee? De wereld heeft mensen nodig.

Word vriend. Voor slechts 1 euro per maand krijg je meer stof tot nadenken.

Samen leven in een mooiere wereld. Dat is ons doel. Samen met jou én 149.999 anderen. Want met 150 duizend vrienden blijft Human als publieke omroep bestaan.

Geen geld

Als je onverhoopt slachtoffer wordt van een medische misser moet je bewijzen dat er een (verwijtbare) causale relatie is tussen het letsel en de behandeling. Dat levert een oneerlijke juridische strijd op. Tussen jou als individu en het juridische apparaat waarover bijvoorbeeld ziekenhuizen kunnen beschikken.

Letselschade-advocaat John Beer komt in zijn praktijk vaak tegen dat mensen het hoofd in de schoot moeten leggen omdat ze deze strijd niet kunnen winnen, of er simpelweg de energie of het geld niet voor hebben. Beer pleit voor een eerlijker systeem van het omgaan met aansprakelijkheid na medische missers. Om de last van het lijden te verzachten.

 

Luister hier