In 2002 wordt een 36-jarige tennisleraar ‘s ochtends dood gevonden in zijn appartement. Twintig rechercheurs worden op de zaak gezet. Zeventien jaar later is de moord op Patrick van der Bolt nog steeds niet opgelost. Het Human/VPRO-programma Argos zond deze week de vierde aflevering uit over deze 'cold case'.

Patrick van der Bolt wordt op Tweede Kerstdag 2002 dood gevonden in zijn appartement in Heerlen. Vriendin José en vriend Elmer vinden Patrick op zijn buik op de grond, liggend in een plas bloed. Hij blijkt van achteren neergeschoten. De politie vindt bij hun onderzoek geen sporen van inbraak, Patrick heeft de dader zelf binnengelaten. 

De eerste minuten, uren en dagen na een moord zijn cruciaal in de zoektocht naar de dader; tijd is de grootste vijand van de politie. Hoe meer tijd verstrijkt, hoe kleiner de kans dat de dader gevonden wordt. In de woonkamer van de 36-jarige tennisleraar Patrick stelt de technische recherche sporen veilig. 

Tussen alle sporen die de recherche vindt, wordt één dader-gerelateerd spoor vastgesteld. Het bepalen van het DNA-profiel is een taak van Het Nederlands Forensisch Instituut. Begin 2003 wordt een 31-jarige man uit Aken gearresteerd: de ex van José. Wanneer de rechtszaak op het punt van beginnen staat, komt de uitslag van het DNA-onderzoek binnen. Wat blijkt? Het DNA komt niet overeen met dat van de verdachte. Omdat verdere doorbraken uitblijven, wordt de zaak uiteindelijk geseponeerd.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Patrick van der Bolt

Boer zoekt antwoorden

De zaak Patrick verwordt tot een zogeheten cold case, een zaak zonder hot leads. Totdat journalist Sanne Boer, van het onderzoeksjournalistieke programma Argos, de handschoen oppakt en de zaak besluit te onderzoeken. Niet zozeer om de dader te vinden, eerder om te laten zien tegen welke blokkades de recherche aanloopt bij dit soort onderzoeken. 

‘Je hoort al jaren dat er veel bezuinigd wordt bij de recherche, waardoor er een tekort aan mankracht is,’ vertelde Boer eerder in een interview met VPRO. ‘Ik wilde laten zien wat daar nu concreet het gevolg van is.’ Sindsdien heeft ze zich ondergedompeld in de zaak, wat tot dusver vier afleveringen voor het radioprgramma opleverde. Afleveringen die ook zijn terug te luisteren in podcastvorm

Tekst gaat verder onder de banner

Hoop voor niks?

Afgelopen zaterdag zond Argos de vierde aflevering uit van het onderzoek, dat inmiddels de contouren begint aan te nemen van een heuse thriller. ‘Na de eerste afleveringen van de podcast zijn er Kamervragen gesteld over cold cases,' zei Boer eerder tegen VPRO. 'Het is als onderzoeksjournalist natuurlijk altijd mooi als je dat kan bewerkstelligen. De Kamer was niet tevreden met de antwoorden van de minister, dus het onderwerp blijft op de agenda staan. En door de zaak-Nicky Verstappen zijn cold cases weer helemaal actueel. Ook in de zaak van Patrick zou nieuw DNA-onderzoek tot nieuwe feiten kunnen leiden. Er is nu veel meer mogelijk op dat gebied dan in 2002.’

Toch blijkt in de vierde aflevering dat het DNA van de mogelijke moordenaar is opgebruikt. Het Openbaar Ministerie bevestigt dit ook aan Argos. De nabestaanden van Patrick blijken 'not amused' met deze informatie. 'Ons is in 2010 verteld dat er nog DNA was en dat ze daar wellicht nog iets mee zouden kunnen, gezien de voortschrijdende technieken op dat gebied,' zei Ron van der Bolt, de broer van Patrick. 'Nu blijkt er al sinds 2003 helemaal geen DNA meer te zijn. Wij hebben al die tijd voor niks hoop gehouden.' Of dat echt zo is, moet nog blijken. 

Luister 'De moord op Patrick, deel 4' terug