In de podcast spreekt Fairouz Hofman samen met experts uit de psychologie, seksuologie en filosofie over liefde, intimiteit en de rol van AI. Als bijzondere hulplijn hebben we Oprah Winfrey – of beter gezegd, de digitale versie van haar via Character.ai. In elke aflevering deelt deze virtuele Oprah wijze raad en reflecties.
‘Hoe ziet liefde eruit in een digitale wereld? Kun je een volwaardige relatie hebben met een chatbot? En is een relatie met een chatbot eigenlijk vreemdgaan? In de vierdelige podcastserie 'AI Love' gaan we dieper in op liefde tussen mens en AI.
Luister de podcast
Aflevering 1: Is een relatie met een chatbot vreemdgaan?
Met seksuoloog Leila Lambrechts
In de eerste aflevering van AI Love de Podcast hebben we het over vreemdgaan in een wereld waar AI ook in onze relaties een rol begint te spelen. Mag je in een monogame relatie intieme gesprekken voeren met een chatbot? En wat als je partner een relatie begint met een chatbot? Is dat dan eigenlijk vreemdgaan?
Dit bespreken we met seksuoloog Leila Lambrechts en Oprah Winfrey als AI-sidekick. Leila is één van de twee leden van het seksuologie duo ‘seksuologen met twee’. Leila heeft samen met Anne een eigen praktijk, ook schrijven ze boeken en maken ze kaartspellen over seks. Verder schuift onze AI-sidekick Oprah Winfrey bij ons aan in de studio. Via Character.ai deelt ze, net zoals in de Oprah Winfrey Show, haar beroemde relatieadvies met ons.
Aflevering 2: Kun je zonder huid-op-huid contact een volwaardige relatie hebben?
Met de ‘podcastpsycholoog’ Marissa van der Sluis
In de tweede aflevering van AI Love de Podcast duiken we in de vraag: Is fysiek contact eigenlijk nodig voor een goede relatie? Kun je echte intimiteit ervaren zonder huid-op-huid contact?
Fairouz gaat in gesprek met Marissa van der Sluis, psycholoog, host van de populaire podcast De Podcast Psycholoog en schrijfster van het boek ‘Echte Connectie’. Samen bespreken we wat fysiek contact met ons lichaam en brein doet. We hebben het over hechting en waarom een simpele aanraking soms al stress kan verminderen. Hoe zit dat in liefdesrelaties met AI-chatbots?
Kunnen we ooit leren om intimiteit te voelen zonder fysiek contact, bijvoorbeeld met een chatbot? Of blijft er altijd iets onvervangbaars aan een menselijke aanraking? Natuurlijk geeft onze AI-sidekick Oprah Winfrey ook haar kijk op deze vragen.
Aflevering 3: Is frictie nodig voor een goede relatie?
Met techniekfilosoof Marjolein Lanzing
In de derde aflevering van AI Love de Podcast vragen we ons af: Is frictie nodig voor een goede relatie? Met een AI-chatbot haal je misschien de perfecte partner in huis, altijd begripvol, nooit ruzie, maar hoe ideaal is dat eigenlijk?
Samen met techniekfilosoof Marjolein Lanzing duikt Fairouz in de rol van frictie binnen relaties. Marjolein doet onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam naar de ethische impact van nieuwe technologieën. We bespreken hoe conflicten bijdragen aan groei in een relatie en wat het betekent als je die helemaal uitsluit, zoals bij een AI-partner. Kies je voor een veilige, maar kunstmatige wereld zonder pijn? Of voor de complexe en soms pijnlijke realiteit? En zoals altijd deelt onze AI-sidekick Oprah Winfrey haar inzichten. En ja we nemen de proef op de som, we proberen een ruzie met chatbot Oprah uit te lokken!
Aflevering 4: Wat als je ziek wordt en je hebt een AI-relatie?
Met psycholoog Thijs Launspach
In de laatste aflevering van AI Love de podcast onderzoeken we hoe belangrijk de fysieke aanwezigheid van de ander in een liefdesrelatie is. Want kun je eigenlijk wel een volwaardige relatie hebben als je partner niet voor je kan zorgen als je ziek bent? Een chatbot is 24/7 een luisterend oor maar zal je nooit een fruitmandje komen brengen, hoe erg is dat eigenlijk?
Fairouz bespreekt het samen met Thijs Launspach. Thijs is psycholoog, schrijver en spreker. Hij geeft regelmatig lezingen, keynotes en workshops over o.a. mentale gezondheid. Samen bespreken we wat een relatie volwaardig maakt, in hoeverre is een relatie met een chatbot eigenlijk wederkerig? En gaat de uitdrukking ‘voor wat, hoort wat!’ in een dergelijke relatie op?