Documentaire

2Doc: Zorgelijke Tijden - De Musical →
De vergrijzing zorgt in Finland voor een grote druk op het zorgsysteem. Regisseur Susanna Helke heeft een gedurfde vorm gevonden om deze crisis te verbeelden; een documentaire-musical.

Zondag 28 mei 2023 21:07 HUMAN

Doof zijn in...
Metropolis

We duiken in het leven van de dove wereldburger. In Shanghai draait de economie weer op volle toeren, maar wie doof is, vindt hier niet zo makkelijk een baan. In het downtown Xuhui District zijn doven juist wél welkom. De beroemdste tv-kok van Armenië weet haar doofheid voor haar kijkers verborgen te houden. Op de set bluft ze zich met behulp allerlei trucjes door de uitzendingen heen. In Palestina trouwt maar liefst 22 procent met een volle neef of nicht. Een van de gevolgen is dat er veel dove kinderen worden geboren. In Nederland zijn niet alleen voor dove en slechthorende mensen veel voorzieningen, maar ook voor onze trouwe viervoeters.

Zondag 28 mei 2023 22:47 HUMAN

Waarheidsstrijders of Complotdenkers?
Argos Medialogica

Alternatieve media zijn in opmars. Onlinekranten als De Andere Krant en videokanalen zoals Blckbx, Café Weltschmerz en het Red Pill Journal vertellen verhalen die volgens hen in de reguliere media niet verteld worden. Over corona, sinistere bedrijven en een kwaadaardige elite. Deze nieuwe media worden onderzocht. Wie zitten erachter en hoe worden ze gefinancierd? Welke complotten verspreiden ze en hoe proberen justitie en geheime diensten er grip op te krijgen? Een verhaal over opruiing, antisemitisme, multimiljonairs en Tweede Kamerleden.

Maandag 29 mei 2023 00:00 HUMAN

Wat blijft

Woensdag 31 mei 2023 20:25 HUMAN

Lisa van Ginneken
Over Leven

Lisa van Ginneken is het eerste transgender Kamerlid in Nederland. Ze komt er openlijk voor uit dat ze transgender is en trotseert de haat die ze over zich heen krijgt. Als klein kind wist ze al dat ze liever een meisje wilde zijn, maar hield dat lang voor zich. Pas als veertiger ging ze in transitie, waardoor ze uit ervaring weet hoe verschillend de maatschappij mannen en vrouwen benadert. Ze heeft heel wat privileges opgegeven door haar transitie, maar dat voelde voor haar nooit als een keuze.

Woensdag 31 mei 2023 20:56 HUMAN

De vegaburger de norm
Wat houdt ons tegen?

Minder vlees eten is een van de krachtigste manieren om klimaatverandering tegen te gaan. De schappen met vleesvervangers breiden steeds verder uit en het aantal flexitariërs groeit. Toch daalt de vleesconsumptie niet. We eten in Nederland nog steeds ruim 400 miljoen hamburgers per jaar. Zouden we met zijn allen op vegetarische hamburgers overstappen, dan zou dit per jaar een besparing van ruim 1 megaton CO2 opleveren, wat neerkomt op de uitstoot van 300.000 auto's per jaar. Hoe diep verankerd is vlees eten in onze cultuur? En wat weerhoudt ons ervan om van de vegaburger de norm te maken?

Zaterdag 3 jun. 2023 14:00 VPRO

Argos