Documentaire
2Doc: Zorgelijke Tijden - De Musical →
De vergrijzing zorgt in Finland voor een grote druk op het zorgsysteem. Regisseur Susanna Helke heeft een gedurfde vorm gevonden om deze crisis te verbeelden; een documentaire-musical.
Veranderende Rol van de Verpleegkundige
De Publieke Tribune
In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met verpleegkundigen over hun veranderende beroepsgroep. Over de veranderende hiërarchie in ziekenhuizen, over de zorguitdagingen van de toekomst en over hoe er niet alleen óver verpleegkundigen kan worden beslist, maar ook dóór hen.
Seksuele voorlichting
Metropolis
Hoe leren we wereldwijd over de bloemetjes en de bijtjes? In Indonesië blijft seksuele voorlichting een ongemakkelijk onderwerp. Behoorlijk baanbrekend is de voorlichting die wordt gegeven aan een peuterklas op Java, waar jonge kinderen leren hoe ze hun grenzen kunnen aangeven. In India strijdt de zeer vooruitstrevende Pallavi voor meer genot in bed voor vrouwen. In Kenia wil de overheid de seksuele voorlichting reduceren tot alleen het noodzakelijke biologische gedeelte. In eigen land geeft theatermaker Tijl Damen creatieve voorstellingen op basisscholen. Met hulp van liedjes, feesttoeters en ballonnen maakt hij seks bespreekbaar.
Wat blijft
Shirin Bemelmans
Over Leven
Shirin Bemelmans-Lalezari is hartchirurg in het UMC Utrecht. Al sinds haar negende droomt ze ervan om dit vak te beoefenen. In 2009, wanneer ze net begonnen is als hartchirurg, maakt ze een medische fout waardoor haar patiënt tijdens een relatief eenvoudige ingreep overlijdt. Dat raakt haar diep. Bemelmans-Lalezari merkt dat er onder collega's wel wordt gepraat over de feiten: wat ging er mis, wat kan er beter? Maar er is nauwelijks aandacht voor gevoelens: wat doet zo'n fout met je en hoe voorkom je dat je angstig wordt en niet meer durft te opereren? Ze pleit voor meer kwetsbaarheid en openheid over medische fouten in de zorg.
Duurzame directeuren
Wat houdt ons tegen?
Ons economie-onderwijs is achterhaald. In de collegebanken leren de bestuurders van morgen de ideeën van gisteren. De mens zou een calculerend, rationeel individu zijn en het hoogste doel voor een bedrijf is om zoveel mogelijk winst te maken. Maar ondertussen putten we de aarde uit en stevenen we af op een klimaatramp. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, moet het curriculum op de schop. Hoe ontwerpen we economielessen die niet alleen oog hebben voor de financiële impact, maar ook voor de mens en het milieu? Wat houdt ons tegen om duurzame directeuren op te leiden?