Verdieping

Documentaire

2Doc Kort: De Onvoltooide Ierse Opstand →
In Noord-Ierland zijn protestantse pro-Britse unionisten kwaad over de handelsafspraken na de brexit. Na 'The Troubles' in de tweede helft van de vorige eeuw werd beloofd dat er nooit meer een harde grens in Noord-Ierland zou komen. De 21-jarige activist Jude Macrory voert een andere strijd: voor een verenigd Ierland van 32 provincies en een terugtrekking van de Britten uit Noord-Ierland.

Binnenkort bij HUMAN

Vrijdag 16 apr 2021 23:00 Human

Doula's van de Stad

Adelheid Roosen zou in 2020 met tachtig vrouwen een theatervoorstelling maken als ode aan vrouwelijke kracht. Zij staan dagelijks klaar voor een ander. Wat drijft hen? En hoe komt het dat zij zich zo belangeloos kunnen geven? Via intieme Zoomsessies brengt ze zeven van de tachtig vrouwen alsnog samen om het gestarte repetitieproces voort te zetten. Ondanks hun totaal verschillende achtergronden ontdekken de vrouwen dat er meer is wat hen bindt dan zij verwacht hadden.

Zondag 18 apr 2021 13:40 Human

Rinke van den Brink: medische missers
Brainwash Talks

Een op de tien patiënten in Nederland krijgt te maken met een medische misser. Het overkwam ook journalist Rinke van den Brink. Hij betoogt dat dat, met de juiste keuzes, anders kan.

Zondag 18 apr 2021 22:10 Human

Journalistiek in crisistijd
Argos Medialogica

Hoe wordt in Nederland en België door media omgegaan met extreme meningen, feitenvrije stellingen, leugens en de gevolgen daarvan? Kan de drang naar pluriformiteit ook doorslaan? In Franstalig België worden populistische politici en mensen die complottheorieën verspreiden niet uitgenodigd aan de talkshowtafels of live geïnterviewd. Nederlandse media willen zorgen dat de stem van het volk gehoord wordt. Maar wie is 'het volk?' In hoeverre krijgen extreme geluiden steeds meer een podium? Met: Marcel Gelauff, Bert Huisjes, Wouke van Scherrenburg, Christophe Deborsu, Ike Picone, Léonie de Jonge en Michael Hameleers.

Zondag 25 apr 2021 13:40 Human

Laura Burgers: rechten voor de natuur
Brainwash Talks

Wat als we niet alleen mensen, maar ook dieren, planten en zeeën rechten zouden geven? Jurist en schrijver Laura Burgers over een idee dat even opvallend als nodig is.

Zondag 25 apr 2021 22:10 Human

Argos Medialogica

Onderzoek naar het verschil tussen beeld en werkelijkheid. Media dienen als gids om greep te krijgen op de werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn ze een betrouwbare gids? Hoe komt de publieke opinie tot stand? En welke invloed heeft deze op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers?