Documentaire

2Doc Kort: Tandzorgen →
Welke gevolgen heeft gebrekkige tandzorg in het dagelijks leven? Didi Landman is straattandarts in Rotterdam en behandelt een middag per week, geheel belangeloos, daklozen en mensen die het geld niet hebben voor een tandartsbehandeling. Landman vecht ervoor de tandzorg weer in het basispakket te krijgen.

Zaterdag 13 aug 2022 15:00 Human

Sterven op Aanvraag
De Publieke Tribune

We hebben één zekerheid in het leven, en dat is dat we op een dag zullen sterven. De manier waarop is minder vanzelfsprekend. Bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden is sinds 2002 euthanasie mogelijk in Nederland. Nog nooit kregen zoveel mensen euthanasie als vorig jaar: dat waren er meer dan 7,5 duizend (7666), een stijging van 10 procent ten opzichte van 2020. Hebben we meer nood aan regie over de dood? Hoe bepalen we wanneer het moment is gekomen? Wie draagt de verantwoordelijkheid? En hoe kan je je naaste steunen in een doodswens, als dat tegelijk ook betekent dat je diegene moet missen? Coen Verbraak spreekt erover met vier gasten die zelf ervaring hebben met euthanasie: Arts en filosoof Bert Keizer werkte 34 jaar in het verpleeghuis, is inmiddels met pensioen, en verleent nog altijd euthanasie via het Expertisecentrum Euthanasie; Monique de Gooijer is de moeder van Eelco de Gooijer, die op zijn 38e in 2016 euthanasie kreeg voor ondraaglijk en uitzichtloos psychisch lijden;Henk Blanken is schrijver en onderzoekt hoe we omgaan met aftakeling en de dood. Hij heeft Parkinson met verhoogde kans op dementie, en wil waardig sterven. Daarom zet hij zich al jaren in voor meer regie over het einde;Kinderarts en ethicus Martine de Vries werkt bij het Leids Universitair Medisch Centrum met kinderen met ernstige psychiatrische problematiek, en is betrokken bij de besluitvorming over euthanasie en palliatieve sedatie bij kinderen.

Zaterdag 20 aug 2022 15:00 Human

De Publieke Tribune

Maandag 22 aug 2022 20:22 Human

Along the Way

Tijdens hun vlucht naar Europa, op de grens van Turkije en Iran, raken de Afghaanse tweelingzussen Zahra en Fatima (19) hun moeder en zusjes kwijt. Daar, in the middle of nowhere, begint een reis waar ze geen enkele controle over lijken te hebben. Om te overleven in een vijandige wereld van mensensmokkelaars en drugsdealers komt de tweeling voor dilemma's te staan die hun symbiotische relatie en geweten zwaar op de proef stellen.

Donderdag 25 aug 2022 23:16 Human

De Spiegel en het Raam
2Doc

De beste vriend en de moeder van filmmaker Diego Gutiérrez weten allebei dat ze niet lang meer te leven hebben. Al pratend proberen beiden zichzelf en hun pad door de wereld te begrijpen. Hun naderende einde triggert een reis. Door naar zijn vriend en zijn moeder te luisteren, zich aan hen te spiegelen en deel te nemen aan de tocht, probeert de filmmaker dicht bij dat wat niet valt uit te leggen, te komen. Waarom zijn we op aarde? Is het de moeite waard? Is het genoeg? Een poging te begrijpen waar het leven om draait.

Zaterdag 27 aug 2022 15:00 Human

De Publieke Tribune