Dit is HUMAN

Bijzondere programma's die diepgewortelde thema's verkennen, dit is het najaar van HUMAN. We zien de cyclus van het leven in Zo dood als een Pier, krijgen een unieke blik op het dagelijks leven achter de poorten van een azc en Loes Luca ontdekt de verborgen wereld van Rotterdammers die met laaggeletterdheid leven.

Zondag 3 dec. 2023 13:49 HUMAN

Grensoverschrijdend gedrag
Grensgevallen

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is niet altijd even goed te herkennen. Soms is het overduidelijk, soms is het strafbaar. Soms is het een schemergebied waarin grenzen moeilijk te onderscheiden zijn. Soms wordt er iets van gezegd, meestal wordt er gezwegen. Soms uit ongemak, uit moedeloosheid, soms uit regelrechte angst en soms omdat het tegenstrijdige gevoelens oproept. Soms is pas later duidelijk wat het teweeg heeft gebracht. Hoe kunnen we dit grensgebied met zijn allen leren navigeren? Aan de hand van een serie intieme verhalen van mensen die aan beide kanten van de grens terechtkwamen, zoekt Marjolijn van Heemstra naar ijkpunten.

Zondag 3 dec. 2023 19:21 HUMAN

De Mensenbieb

De elfjarige Kaylinn heeft ADHD en wil graag tips om hier beter mee om te gaan. Ervaringsdeskundige en bekende TikTokker Roeland blijkt voor haar het perfecte boek. Daarnaast zien we hoe Juul van tien de kans krijgt om vragen te stellen aan de Soedanese Abdulaal. Hij is op jonge leeftijd uit zijn moederland gevlucht en vertelt haar over zijn vlucht én over zijn leven in Nederland.

Zondag 3 dec. 2023 21:08 HUMAN

Grenzen
Metropolis

Vanuit het heelal zijn er op aarde geen grenzen te zien. Toch is onze wereld bezaaid met grenzen. In Kashmir is een rivier de grens tussen Pakistan en India. Hij loopt tevens dwars door de familie Khan. Hongaren mogen niet meer door het Oostenrijkse Schattendorf rijden omdat ze te veel ongelukken zouden veroorzaken. De enige andere manier om de grens over te steken is een overgang een uur verderop. In Istanbul is een metroviaduct de grens tussen rijk en arm. Kapper Oktay steekt deze brug elke dag over omdat hij in Sirinevler woont, waar de huren nog betaalbaar zijn, maar werkt in het rijkere Ataköy, waar meer geld te verdienen is.

Zondag 3 dec. 2023 22:42 HUMAN

Een zieke afvalberg
Wat houdt ons tegen?

In de zorg heerst een wegwerpcultuur. Vooral de ziekenhuizen zijn grote vervuilers. Onder het mom van efficiëntie en hygiëne worden elke dag tachtig vuilniswagens vol handschoenen, spuiten en isolatiejassen weggegooid. De CO2-uitstoot van de zorgsector is hiermee bijna net zo groot als van de luchtvaart. Dus de sector die ons beter maakt, is tevens de sector die voor grote gezondheidsproblemen zorgt, terwijl het anders kan. Heel veel materiaal kan veilig worden hergebruikt. De zorg kan duurzamer, zonder dat die duurder of risicovoller wordt. Wat houdt ons tegen om minder te verspillen in de zorg?

Maandag 4 dec. 2023 00:00 HUMAN

Wat blijft

Dinsdag 5 dec. 2023 20:30 HUMAN

Spoken Word Sessies

Vanuit de voormalige mengvoederfabriek De Noordkade te Veghel zien we de crème de la crème uit de groeiende spoken word-scene in dialoog gaan met composities van uiteenlopende muzikanten. Woordkunstenaars gebruiken hun stem om het thema 'de humane economie' te verwoorden. Want in onze huidige samenleving is wie je bent, wie je kent en waar je bij past dusdanig bepalend, dat het zorgt voor kansenongelijkheid. Maar een economie is pas humaan als ze de mens en natuur dient, niet andersom. Met o.a. Amara van der Elst, Benzokarim, Veronique Efomi, Sam de Laat, Laura de Bruijn (LOE.) en Djé-Rimo. Curator: Manu van Kersbergen.