Haasten naar je werk, snel boodschappen doen voor dat gezellige etentje en dan nog een verjaardag van iemand die je eigenlijk nooit meer ziet... Tijdens de intelligente lockdown vielen alle sociale verplichtingen in een keer weg. Veel mensen kwamen erachter dat ze daar enorm van genoten. Heerlijk die rust en tijd voor jezelf. Hoe houd je dat vast, nu de maatschappij weer op gang komt?

FOMO versus JOMO

De meeste mensen kennen het begrip FOMO wel. Het betekent letterlijk Fear Of Missing Out en houdt in dat je het gevoel hebt dat je iets mist. Iets, bijvoorbeeld een festival, waar je graag bij had willen zijn. Joy Of Missing Out (JOMO) betekent precies het tegenovergestelde: je geniet van het feit dat je er (even) niet bij bent.

Abonneer je op de 3FM Specials podcast via AppleRSS-feed, luister via Spotify, of luister via de pagina van NPO 3FM.

Genieten van een minder volle agenda

Een tijdje terug vroegen we op Facebook en Instagram of mensen genieten van een minder volle agenda. Het grootste gedeelte reageerde positief. "Echt heerlijk om zo zonder verplichtingen de week door de te komen." werd er geschreven op Facebook. En op Instagram zei iemand: "Zeker! En de bezem gaat blijvend door de agenda straks!"

'Ik had geen last van fomo, want ik was er gewoon altijd!'

Sabrina Doornekamp (33) is echt een bezig bijtje en had voor de lockdown altijd een overvolle agenda. Voor haar werk ging ze sporten, daarna racete ze naar haar werk en 's avonds zat ze altijd met vrienden. De weekenden werden volgepland met afspraken. "Ik had niet echt last van FOMO, want ik was er gewoon altijd bij!" 

Nu geniet ze van de rust. Ze werkt thuis, sport nog steeds, maar probeert ook andere dingen uit, zoals tekenen en een bootje opknappen. "Ik heb letterlijk meer tijd om na te denken. Over persoonlijke dingen, maar ook over werk. Vroeger ging ik van de ene afspraak naar de andere, zonder erbij stil te staan wat ik voelde of wilde."

Sabrina Doornekamp

We zijn groepsdieren

Waarom vinden we het moeilijk om onze rust te pakken? Psycholoog Najla Edriouch vertelt dat het voor ons normaal is geworden om allerlei zaken te combineren op een dag. 

“We houden aan deze sociale activiteiten vast omdat we groepsdieren zijn. Verbondenheid is een van onze basisbehoeften. En in de huidige maatschappij zitten we veel op sociale media, waardoor je continu ziet wat anderen doen. Als al je vrienden op een fabuleus feestje met cocktails zitten en jij niet, kun je het gevoel ervaren dat je daar ook bij had willen zijn. Dat is niet zo gek." Tijdens de lockdown zagen we ineens geen feestjes meer, maar puzzelende vriendengroepjes. "En dan is het toch wat makkelijker om je terug te trekken."

Psycholoog Najla Edriouch

Van hot naar her

Sabrina vindt het sinds de lockdown makkelijker om dingen te missen. "Ik was altijd bezig met vriendschappen onderhouden. Als ik iemand even niet had gezien, maakte ik een afspraak om bij te praten. In het weekend ging ik met de een koffie drinken, met de ander uit eten en weer met anderen naar een feestje."

“Ik vind het moeilijk om mezelf kwetsbaar op te stellen. Het voelt makkelijker om in één week vier verschillende mensen te zien, en om daarmee vooral te lachen, dan in één week vier keer af te spreken met dezelfde persoon. Dan ga je toch meer de diepte in waarbij ook je gebreken zichtbaar worden. Maar ik vind het wel belangrijk om daarmee bezig te zijn. Ik denk dat ik mezelf dan ook meer kan accepteren."

Pinkpop

Bewaken we de rust of denderen we door?

Hoe houden we deze rust vast? "Dat vraagt mijn therapeut ook elke keer," lacht Sabrina. "Deze nieuwe realiteit en minder op kantoor zijn, heeft al veel geholpen. Ik geniet daar echt van. In het 'nieuwe normaal' wil ik vaker 'nee' zeggen zeggen en meer stilstaan bij waar ik nou écht zin in heb. Of dat gaat lukken? Dat weet ik niet en dat vind ik spannend... Het kan zijn dat ik in oude patronen val."

Tips voor een legere agenda

Psycholoog Najla heeft wel een paar goede tips. "Er vallen nu veel activiteiten weg. Denk goed na over welke activiteiten voor jou als moet-activiteiten voelen. Genoot je er bijvoorbeeld wel van dat de voetbaltraining even niet doorging? Overweeg om te stoppen. Zo kun je meer rust in je agenda creëren. En als je dan een rustig avondje hebt: laat social media voor wat het is. Dan kan je ook geen FOMO ervaren en geniet je makkelijker van je avondje alleen thuis."

3FM powered by Human

Deze productie is gemaakt door ons jongerenplatform bij 3FM. Samen met de dj's en andere programma's van 3FM zetten zij belangrijke onderwerpen voor jongeren op de agenda. Wil je ook iets agenderen? Mail naar socialmatters@3fm.nl

Dit vind je ook interessant