Kijk de met een Gouden Kalf bekroonde film van Jeroen Berkvens uit 2008 over ooit de grootste belofte van de gipsy jazz sinds Django Reinhardt.

Goed nieuws bereikte ons begin januari 2020, dat zigeunergitarist Jimmy Rosenberg na jarenlange afwezigheid weer een optreden zou verzorgen, tijdens Django Amsterdam bij onze vrienden van het Bimhuis.

Het artikel dat het NRC plaatste over deze onverwachte comeback bracht herinneringen aan onze documentaire over Jimmy Rosenberg, die Jeroen Berkvens in 2008 voor Human maakte, en waar al klip en klaar werd dat Jimmy, hoewel super succesvol, niet het makkelijkste leven leidde. 

Demonen bestrijden

Toen Jimmy Rosenberg nog maar twaalf jaar oud was, en nauwelijks in staat om alle grepen op zijn gitaar uit te voeren, werd hij al gezien als een groot talent. Kort daarna speelde hij met beroemde musici als Stephane Grapelli, Les Paul en George Benson.

Maar terwijl Jimmy, nog maar net een puber, internationale optredens deed en een groot contract tekende met Sony Classics in New York, begonnen er dingen mis te gaan. In 'Jimmy Rosenberg - de vader, de zoon & het talent' pakt regisseur Jeroen Berkvens de draad zo'n tien jaar later weer op. Jimmy, inmiddels 26 jaar, heeft geen eigen huis. Meestal verblijft hij bij zijn moeder en zijn twee verwarde broers op een afgelegen boerderij.

Intussen heeft zijn drugsverslaving een spoor van vernieling door zijn leven getrokken. Zijn drie kleine kinderen heeft hij al lange tijd niet meer gezien omdat geen van beide moeders hem in de buurt wil laten. Daarnaast komt zijn vader, veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar, binnenkort vrij, vurig van plan om zijn verloren zoon te helpen. Ooit kochten de beroemdste gitaristen kaartjes om hem in Carnegie Hall te zien spelen. En ondanks zijn destructieve levensstijl is zijn talent om met verbazingwekkende snelheid en precisie gitaar te spelen alleen maar gegroeid. Maar zal deze gave genoeg zijn om aan zijn verleden te ontsnappen? Zal hij in staat zijn de demonen binnen in hem te bestrijden?