2Doc:

2Doc: Burning Out

"We kunnen niet meer"

Om een beeld te krijgen van de toenemende werkdruk in de zorg volgt filmmaker Jérôme Le Maire twee jaar lang een team Franse artsen in de operatiekamers van een groot Parijs ziekenhuis. Geen deur blijft voor hem gesloten. Hij filmt tijdens operaties, aan de koffietafel en bij de talloze vergaderingen, de mens en zijn emoties daarbij centraal stellend. Op ontluisterende wijze zien we het spook van de burn-out naderen.

"Vroeger had iedere chirurg zijn eigen anesthesist."

Zware werkdruk, extreme stress, te weinig personeel en kortingen op het budget hebben een funeste uitwerking op de sfeer van de afdeling chirurgie. Artsen vechten elkaar bijna de OK uit, en ook het verplegend personeel heeft het zwaar te verduren. Iedereen loopt op zijn tandvlees. De bezieling en het plezier in het werk dreigt bij veel artsen verloren te gaan.

“We proppen, proppen en proppen,” verzucht een overwerkte arts na een blik op het planningsbord. Ondertussen hamert het management op nog meer efficiëntie en kostenbesparingen. Om te voorkomen dat hij echt instort neemt een van de artsen zes maanden verlof. Als hij fris terugkomt, is Le Maire nog altijd aan het filmen. De vraag is of er iets veranderd is.

Een ideeënbus waarin iedereen zijn ei kwijt kan lijkt een oplossing. Of zal het een doos van Pandora blijken?

Scenario en regie: Jérôme Le Maire

Trailer Burning Out

IDFA 2016 | Trailer | Burning Out from idfa on Vimeo.

Artikel Nieuwsuur

Afgelopen november schreef Nieuwsuur dit artikel naar aanleiding van vertoning van Burning Out op het IDFA:
http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2143978-idfa-documentaire-burning-out-over-werkdruk-in-de-zorg.html