De Whatsapp-videobrief is een experiment. Daarom vroegen we deze week naar jullie bevindingen. Hieronder vind je de meest gehoorde reacties en wat we ermee gaan doen.

Erg leuk om te zien: jullie reageerden deze week massaal op onze vraag iets van de Whatsapp-dienst te vinden. De meest voorkomende reacties zetten we hieronder voor je op een rijtje.

1. Kunnen de docu's wat langer?

Eén van de meestgehoorde vragen is of de korte docu's niet wat langer kunnen. Daar staat tegenover dat ongeveer evenveel mensen aangeven precies tevreden te zijn met de lengte.

Eén van de beperkingen van een video die afspeelt binnen Whatsapp is de bestandsgrootte. Die willen we laag houden, zodat het bestand niet te veel ruimte inneemt op je mobiel en je databundel niet te snel opraakt. Veel langer dan nu zullen we de video's dus niet maken (hooguit een minuut)

Wel kun je - nu al - altijd klikken op de link voor een langere 10-minuten versie van de docu, wanneer je graag meer wil zien. Ook staat op de website vaak meer uitleg en context over het onderwerp.

2. Kunnen de docu's wat vaker verstuurd?

Van een flink aantal mensen mogen de docu's wat vaker verstuurd. Daar staat wederom tegenover dat ongeveer evenveel mensen de frequentie van één keer per week precies goed vinden.

We beseffen dat Whatsapp een zeer persoonlijke omgeving is. We willen mensen niet te vaak 'lastig vallen'. En we willen graag zoveel mogelijk aandacht voor elke docu en het onderwerp dat we daarmee belichten. Daarom houden we voorlopig vast aan het ritme van één docu per week. 

We gaan proberen iets later op de avond te versturen, zoals een aantal mensen vroeg, zodat meer mensen eraan toekomen de video daadwerkelijk te openen.

3. Kunnen de onderwerpen niet wat positiever?

Een aantal mensen wordt een beetje droevig van de onderwerpen. Die zijn niet altijd even vrolijk stemmend. 

Het project 2Doc Kort wil informeren over belangrijke ontwikkelingen die gaande zijn in de wereld. Die zijn soms niet al te positief, maar we richten ons zeker ook op ontwikkelingen die wat lichter op de maag liggen. Ook zullen er docu's komen die zich in Nederland afspelen.

4. De lange docu op de website speelt niet af

Alle omroepen zijn verplicht om de player van de NPO te gebruiken op hun website. Die werkt niet altijd even goed mee, maar daar wordt hard aan gewerkt. De meeste problemen zouden inmiddels opgelost moeten zijn.

Ervaar je nog steeds problemen? Verwijder dan even je cachegegevens in je browsergeschiedenis. Grote kans dat je dan weer alle NPO-content op onze websites kunt bekijken.

Appen kan altijd

Mocht je nog andere vragen of commentaar hebben, over de dienst of over de onderwerpen, dan kun je altijd met ons appen. We beantwoorden je vragen graag.


De Whatsapp-videobrief is een samenwerking tussen Human  en 2Doc.