home ›› evenementen ››

Evenement

Locatie
Café Desmet
Adres
Plantage Middenlaan 4a
Plaats
Amsterdam

 • Omschrijving

  Feestelijk radioprogramma rechtstreeks vanuit Café Desmet in Amsterdam over succesvolle humanistische projecten en over ‘raddraaiers’: inspirerende vrije denkers, humanisten, dwars en niet bang voor risico of gevaar. Luister van 20:00 tot 24:00 naar Radio 5!

  Presentatie: Theodor Holman

  Of bekijk de uitzending live via www.obalive.nl.

  Voor twitter reacties tijdens de uitzending: #wereldhumanismedag


  Programma


  20.00-21.00 uur

  Bert Janssens, directeur HUMAN geeft het startschot voor de campagne om van omroep HUMAN na 2016 een ledenomroep te maken en legt uit waarom dat nodig is.

  Gerardjan Rijnders, regisseur portretteert raddraaier Anton Tsjechov (1860-1904), Russisch schrijver van toneelstukken en korte verhalen. Tsjechov was een groot psycholoog, met oog voor menselijke conflicten en dilemma’s.

  Nelleke Noordervliet (op de foto), schrijfster portretteert raddraaier Daniel Cohn-Bendit (1945), Frans-Duitse publicist en fractievoorzitter van De Groenen in het Europees Parlement. Cohn-Bendit was samen met Rudi Dutschke leider van de studentenprotest in Parijs 1968.

  Hugo Houtgast
  , Humanistisch Raadsman bij het Ministerie van Defensie, voor de Koninklijke Marine. Hij komt vertellen over de buitenlandse missies die hij meemaakt en legt uit wat hij daar precies doet. De nadruk zal liggen op anti-piraterijmissies.

  21.00-22.00 uur

  Stephan Sanders, schrijver portretteert raddraaier Renate Rubinstein (1929-1990), schrijfster en columniste van ondogmatische columns en polemieken in o.a. Vrij Nederland.

  Maarten van Buuren, filosoof portretteert raddraaier Michel Houellebecq (1958), Frans schrijver van controversiële romans waarin hij de decadente westerse samenleving beschrijft en het opkomend islamitisch fundamentalisme. Romans o.a. ‘Elementaire Deeltjes’ (1998), ‘Platform’ (2001) en ‘De kaart en het gebied’ (2010)

  Jhim Lamoree,  portretteert kunstenaar Constant  (Constant Nieuwenhuijs, 1920-2005 ), lid van de Cobra-beweging over zijn architectuurproject 'New Babylon'.

  Jhim lamoree is publicist en kunsthistoricus

  Roman Baatenburg- de Jong, werkt bij ontwikkelingsorganisatie HIVOS en vertelt over het project ‘Uchaguzi’’ waarbij in o.a. Kenia corruptie bij verkiezingen wordt voorkomen met behulp van software die HIVOS daar ter beschikking stelt.

  Jhim Lamoree,  portretteert kunstenaar Constant  (Constant Nieuwenhuijs, 1920-2005 ), lid van de Cobra-beweging over zijn architectuurproject 'New Babylon'. Jhim lamoree is publicist en kunsthistoricus


  22.00-23.00 uur

  Elsbeth Etty, literator portretteert raddraaier Multatuli (1820-1887) schrijver van de ‘Max Havelaar’ door wie humanisten en vrijdenkers ook nu nog geïnspireerd zijn.

  Sywert van Lienden
  , politiek commentator portretteert baron Joan Derk van der Capellen tot den Pol (1741-1784), politicus en edelman. 100 jaar voor Thorbecke streed hij al voor meer democratie en zijn pamfletten gingen destijds door heel Nederland. Ook Pim Fortuyn toonde zich door hem geïnspireerd.

  Bart Leeuwenburgh, schrijver en filosoof portretteert raddraaier Adriaan Koerbagh (1633-1669), vrijdenker en ‘ketter’,  scherp criticus van 17e eeuwse  religie en moraal.

  Edwin Herzberg is projectleider van ‘Humanitas Chat’. Hier kan iedereen terecht die behoefte heeft aan een goed gesprek. Vanavond speciale aandacht voor het chatproject dat bezighoudt met jongeren en eenzaamheid.

  23.00-24.00 uur

  Bert Gasenbeek, directeur Humanistisch Historisch Centrum en biograaf portretteert Jaap van Praag (1911-1981), oprichter en eerste voorzitter van het Humanistisch Verbond van 1946-1969.

  Thijs Kleinpaste historicus en publicist portretteert raddraaier Emil Cioran (1911-1995), de Roemeens-Franse filosoof. Cioran wordt beschouwd als de laatste waardige opvolger van Nietzsche, met een tragische pessimistische levensvisie. Zijn thema's zijn de dood, het lijden en de zelfmoord.

  Gawie Keyser over raddraaier Terry Gilliam (1940), Amerikaans animator en filmregisseur en de een van de zes oorspronkelijke leden van het Monty Python-team.

  Karin Spaink
  schrijfster en columniste over raddraaier Susan Sontag (1933-2004), Amerikaans schrijfster en essayiste en politiek activiste. Ze schreef spraakmakend over pornografie, homoseksualiteit, cultuur, politiek, feminisme en kunst. Ze was ervan overtuigd dat kunst mensen kon veranderen.