vanaf 14 november op NPO 1

Schuldig - Wie betaalt de rekening?

Welkom in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Een roerige volksbuurt met charmante laagbouw en uitgesproken karakters. En veel, heel veel schulden. 

De buurt vormt de achtergrond voor Schuldig, een nieuwe documentaireserie waarin niet alleen de bewoners met schulden centraal staan, maar juist ook de werelden eromheen: de deurwaarder, de hulpverlener, de schuldeiser en de lokale politiek.

Maak kennis met Ditte, Carmelita, Dennis, Ron en Ramona: bewoners die het hoofd maar moeilijk boven water kunnen houden. Ontmoet ook Ed, Will en Paul, die elk op hun eigen manier de strijd aangaan tegen ongeopende rekeningen en een vastgelopen systeem.

Vanaf 14 november leer je ze allemaal kennen in Schuldig, een unieke documentaireserie over hoop, wanhoop en veerkracht in een buurt verbonden door schulden. Van een kale kip kun je niet plukken. Dus wie draait er op voor de rekening?

Schuldig Nieuwsbrief

Als eerste de previews ontvangen en op de hoogte blijven van Schuldig?
Schrijf je hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Over schuldig

Bijna iedereen in de Amsterdamse Vogelbuurt heeft schulden. Elke maand trekt een stoet van zware jongens, een deurwaarder, agent en slotenmaker door de straten om een woning te ontruimen. Het is het meest dramatische gevolg van de eeuwenoude jacht op de schuldenaar. Terwijl buurtbewoners worstelen met boetes en schaamte, staan deurwaarders en hulpverleners voor gesloten deuren. De incassomanager wil doorgronden waarom mensen hun kop in het zand steken. Op het stadhuis roept de wethouder schuldhulp uit tot speerpunt van zijn beleid. En intussen blijven de rekeningen zich opstapelen.

In Schuldig leren we ze allemaal persoonlijk kennen: de wanbetaler, deurwaarder, hulpverlener, schuldeiser en wethouder - onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Hun motieven verschillen maar ze delen het verlangen om een oplossing te vinden voor het probleem. De zesdelige serie toont hun veerkracht, hoop en humor, maar ook de absurditeit van een geldverslindend circus waarin iedereen een eigen rol speelt. Van een kale kip kun je niet plukken. Dus wie draait er op voor de rekening?

Over de makers

Ester Gould en Sarah Sylbing

Sinds 2006 komen Sarah Sylbing en Ester Gould in de Amsterdamse Vogelbuurt, waar zij samen aan documentaires en televisie-programma’s werkten. Ze schreven ook het boek Dubbeltjes & Kwartjes, dat samen met het tweeluik over een multi-probleemgezin - 50 Cent (2007) & De Rekening van Catelijne (2012) - de aanloop vormde tot Schuldig.

Regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould: “Wie schulden maakt, moet op de blaren zitten", zo wordt er snel gedacht. Maar in de Amsterdamse Vogelbuurt zien wij al jaren hoe schrijnend en ingewikkeld het probleem in werkelijkheid is. We willen het grote verhaal vertellen door alle betrokkenen een gezicht en een hart te geven. Tegelijkertijd hopen we een documentaireserie te maken die even spannend en ontroerend is als fictie.

Sarah Sylbing is tevens regisseur voor televisie, documentaire en radio. Ze regisseerde onder andere de jeugdserie Bikkels (winnaar Banff Rocky Award), Metropolis en VPRO's Tegenlicht.

Ester Gould regisseerde eerder de jeugddocumentaires Altijd maar dat gezeik (winnaar Kids & Docs Mediafondsprijs 2008) en David de Ster (publieksprijs Boston Jewish Film Festival 2011) en de bioscoopdocumentaires A Strange Love Affair with Ego (Winnaar Beeld & Geluid Award for Best Dutch Documentary IDFA 2015) en Strike a Pose (2016).

Het werk van Sylbing & Gould behandelt maatschappelijke thema’s – armoede, migratie, ouderdom, zorg – via intieme, openhartige scènes met mensen die strijden om iets van het leven te maken.

Wie is wie?

Afleveringen

Schuldig on Tour

Maar liefst één op de vijf huishoudens in Nederland heeft problematische schulden: gemiddeld hebben mensen die aankloppen bij de hulpverlening een schuld van € 35.000,-, maar de kosten voor de samenleving zijn vele malen hoger. Waar komen al die schulden vandaan? En hoe komen we er weer vanaf?

Vanaf 20 december gaat Schuldig on tour: in verschillende steden door het land duiken we aan de hand van de serie dieper in op ons complexe schuldensysteem. Hoofdpersonen uit de serie, prominenten uit de wereld van schulden, de politiek, opinie- en beleidsmakers, én het publiek gaan met elkaar in debat over boete, schaamte, schuld en schaarste. Waar liggen de problemen en de oplossingen? Hoe willen we als samenleving omgaan met schuld? Waar ligt de grens tussen zelfredzaamheid en solidariteit? En: wie betaalt de rekening?

Blijf op de hoogte over Schuldig on Tour via www.schuldig.nl en Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Schuldig on Tour wordt mede mogelijk gemaakt door: