Argos TV: Medialogica. De Exota-affaire

door Erwin Otten en Maud van de Reijt

woensdag, 26 september 2012 22:55 Nederland 2

Bookmark and Share

Naar de online stream: klik hier

Medialogica is in 2012 het ‘grand dossier’ van Argos, de televisie- en radiotak van de gezamenlijke multimediale onderzoeksjournalistieke redactie van HUMAN en VPRO.
In de zesdelige reeks Medialogica wordt aan de hand van concrete voorvallen het verschil tussen de werkelijkheid en het beeld dat media daarvan schetsten onderzocht. Een verschil met vaak verstrekkende gevolgen, voor individuen maar ook voor de samenleving als geheel.

Exota
'De Exota-affaire' zorgde voor de grootste schadevergoeding ooit in de mediawereld. De VARA moest, inclusief rente, bijna 8 miljoen gulden betalen. Marcel van Dam had begin jaren zeventig in 'De Ombudsman' het frisdrankmerk Exota onrechtmatig behandeld. Tientallen jaren schreven journalisten onjuiste artikelen over de kwestie van de ontploffende fles. Waarom? In de serie 'Medialogica' voor het eerst het ware verhaal achter de geruchtmakende affaire.

Gemaakt door Erwin Otten en Maud van de Reijt

Op de foto een ontploffende fles (beeld uit de film).

Naar de website: http://human.nl/medialogica

E-mail: human@omroep.nl

Jasper je hebt zo te horen een levens ervaring en kan jij totaal niet oordelen deze man met een oog heeft zn klap op ze kop gehad door eem fout van een fabriek en daarom leeft hij op straat !! Zo gaat dat.... Dit heeft zijn leven verpet en die van zijn moeder ze kunnen geen kant op en door uitspraken zo als die van jou jasper.

0

Jwz

04 april 2013

Het is vooral de ontkenning van de schuld en het weigeren van Exota om een schadevergoeding te betalen, die deze affaire heeft gemaakt wat hij is, tot op de dag van vandaag.
De twist die mijn ouders heeft gekwetst, getekend en uiteindelijk verbitterd, vormde het leven van ons hele gezin. Mijn broer Willem is daar het lijdend voorwerp van. Dat vind je, zeker als kind niet leuk, niet veilig en zeker niet prettig. Dat hij daarom zwerver is geworden is inderdaad niet te zeggen, Maar geholpen heeft het zeker niet.
Ik ben heel trots op mijn broer dat hij heeft meegewerkt, de misstanden over deze affaire voor iedereen zichtbaar te maken.
Radha De Meijer

0

Radha De Meijer

27 september 2012

Wat een vreemde uitzending. Over beeldvorming creeeren gesproken! Eenzijdig, en een podium voor de VARA om hun blunder van destijds te kunnen vergoeilijken. De VARA heeft de rechtszaak verloren. Of bedoelt u dat de rechter door de media beinvloed was?
Onderdeeltjes waren leuk, die Leutscher was me er eentje...
Om steeds een jongen te laten zien met een oog die het leven toch al niet trekt, is vooral sneu. Dat ligt echt niet aan dat oog en zo kunt u duizenden vuurwerk en verkeersslachtoffers en berdrijfsongevallenslachtoffers portretteren en u zult zien dat het meerendeel ook zonder 1 oog nog geen zwerver worden.

0

Jelle Caspers

27 september 2012


kleiner | groter

security image
Schrijf de security code over


busy