Civilization

Work - Werk

zondag, 29 juli 2012 18:10 Nederland 2

Presentatie: Niall Ferguson

Bookmark and Share

Naar de online stream: klik hier

Al 500 jaar heerst de westerse beschaving over de wereld. Het Westen leerde de rest zijn manier van zakendoen, zijn wetenschappelijke methode, zijn wetgeving en politiek en zijn wijze van kleden, van spreken en van bidden. Maar wat is er zo speciaal aan de westerse beschaving? Wat is het fundament van het succes? En staan we wellicht aan het begin van het einde van de Westerse dominantie? De Britse historicus Niall Ferguson gaat op zoek naar het antwoord.

Niall Ferguson behoort volgens Time Magazine tot de 100 invloedrijkste mensen ter wereld. Hij doceert financiƫle geschiedenis in New York en doet onderzoek in Oxford en aan Harvard. Zijn bestseller 'Civilization: the West and the Rest' verscheen bij uitgeverij Contact onder de titel 'Beschaving, het Westen en de Rest'. Deze documentaireserie vertaalt de geschiedenis naar het heden gebruikmakend van parallellen tussen vroeger en nu. Elke aflevering uit de serie behandelt een specifiek onderwerp en bij elkaar ontstaat een veelomvattende geschiedenis van de beschaving vanaf 1400 tot het heden.

Aflevering 6: Work - Werk
Het Westen dreigt zelfvertrouwen te verliezen. Wat gebeurt er bij de neergang van het Westerse vertrouwen met het christendom en het protestantse arbeidsethos?

Naar de website: http://www.human.nl

E-mail: human@omroep.nl

Er wordt veel te serieus op de serie ingegaan. Is bedoeld om voor de vuist weg te kijken op een Zondag, maar ook zonder kritische noten zouden we als schapen het voer zonder te controleren eten en wat als de kudde omvalt omdat het voer niet juist is? Daarom kijken hier de reageerders verder en bevalt het niet dan komt men met met eigen stof.

0

T8T

05 augustus 2012

Ja, lekker hoor Stef. Als je onder het mom van "Durf te onderzoeken" allerlei lariekoek uit gaat zenden dan is het eind zoek natuurlijk. Dan zijn de volgende afleveringen volgepropt met Al-qaida propaganda, illuminati samenzweringstheorien en ga zo maar door. We willen toch gewoon iets leerzaams zien en niet iets waarvan je als een soort van historicus zelf ieder voorgehouden 'feit' zelf moet gaan zitten onderzoeken en in een volledige context plaatsen.

De basis van een zorgvuldig denkproces is juiste informatie, niet geframede meningen en interpretaties. Day verwacht ik bij de EO, niet bij Human. Omdat jij uit de christelijke hoek lijkt te komen denk ik dat dat jij het nog meer christelijk geframed zou willen zien, maar dat zou niet objectief zijn, en deze serie was al zo weinig objectief.

0

Bart

31 juli 2012

Slogan van human.nl is"Durf te denken" en aan het begin van deze docu staat "Durf te onderzoeken" Ook als de uitkomst niet wenselijk is, maar wel op feiten berust. Ik was blij met deze docu, omdat ik vorige week in de Telegraaf hetzelfde beweerde en een oproep deed om research te doen. Niet alleen te kijken naar het christendom in het westen, maar ook wat het momenteel doet in landen als Rusland, China, Z. Korea, Zuid Amerika en in bijzonder Braziliƫ, waar een hele rivival plaats vindt.

In het westen wordt in vele kerken een lege preek gegeven over moderne vrijzinnige theologie. In zulke landen wordt gepredikt dat geloof met werken gepaard moet gaan. Al wat gij onderneemt gelukt (psalm 1) Wat gezaaid wordt zal ook geoogst worden. Terecht zei die predikant uit de USA in deze docu: "positief christendom brengt optimisme voort".

Als je predikt "je bent niks en je kunt niks" en de mensen geloven dat, dan brengt dat weinig vrucht op. Maar als er gepredikt wordt "begraaf je talenten niet, maar doe er wat mee" dan krijg je ondernemerschap. De sleutel is dus, wat wordt er gepredikt. Gelukkig zijn deze kerken ook in NL te vinden. Dit zijn in het algemeen ook groeiende kerken met veel jonge kerkbezoekers. Durf te denken!

0

Stef

31 juli 2012

Deze hele serie was gewoon onbeschaafde propaganda voor de westerse 'beschaving' zoals die er vanuit Fergusons brein uit ziet en er uit zou moeten zien. Het heeft niets met de studie van de geschiedenis te maken. Het was een grote uiteenzetting van hoe goed 'we' wel niet zijn als we een spijkerbroek dragen (metaforisch gesproken natuurlijk). HansPiet en ik zijn er in de commentaren op vorige afleveringen al vaker op in gegaan.

Het zit vol met fouten, ronduit leugens () en heel veel weglatingen en selectieve keuzes. Een geschiedkundige zou vaak wel beter moeten weten dan wat Ferguson zegt. Dit alles bij elkaar is gewoon 'framen'. Ik zou alles wat er in verteld wordt maar met een hele berg zout nemen zolang je niet zelf zeker weet of het wel waar is wat 'ie zegt.

Door deze onbetrouwbaarheid is deze serie compleet zinloos als je graag echt iets wil leren over de geschiedenis. Deze serie is daardoor inderdaad Human-onwaardig en ik hoop dat ze de volgende keer dat ze zichzelf beter informeren voordat ze weer aan zo'n avontuur beginnen.

Het is ook nooit uitgezonden door de BBC zoals bij iedere aflevering foutief herhaald werd. In een heleboel commentaren onder de afleveringen op de human website is het al vanaf de eerste aflevering gezegd, maar het is uitgezonden door Channel 4, nooit door de BBC. Met deze informatie is door Human nooit wat gedaan. De BBC zendt veel betere documentaires uit, dus ik kan de weigering om deze 'fout' te verbeteren dan ook niet anders zien dan als een poging door een een hoog aangeschreven autoriteit te noemen geloofwaardiger over te komen en zo meer kijkers te trekken. Ik vind dit nogal een zwaktebod van Human.

Na deze serie verwacht ik wat introspectie van Human.

0

Bart

31 juli 2012

In de laatste aflevering wordt de uitvinding van wisselstroom toegeschreven aan Edison. Echter de uitvinding werd gedaan door Nikola Tesla en patenten gefinanciert door George Westinghouse. Dus in principe valse geschiedschrijving. Er is een ware oorlog uitgevoerd tussen Edison en Tesla hierover.

0

Ben Hiep

30 juli 2012

Rare gedachtengangen; Het christendom in europeze landen uitgestorven omdat deze beheerst werd door de overheid en de overheid is nou eenmaal inefficient. tegelijk de reden dat USA het economisch beter doet. Chinezen werken hard vanwege het groeiende christendom in China? Alsof de andere miljard+ luilakken zijn? Het christendom heeft een positieve invloed op het bedrijfsleven want er bestaat een eigenaar van een pennenfabriek in china die toevallig christen is? En de andere vele fabriekseigenaren? die doen het allemaal slecht? Een dominee als bron om te vertellen hoe positief christendom is? wat een rare gedachtes en beredeneringen zitten er in deze serie (of iig in de aflevering werk). Op zich geinig te zien hoe krom mensen denken maar mijn respect voor de omproep HUMAN is enorm gekelderd vanwege het uitzenden hiervan. Misschien was het minder erg in de andere afleveren, maar die ga ik zeker niet terugkijken na deze aflevering.

0

HK

30 juli 2012

Net de aflevering van Civilization: Is the West History.

Daarin wordt gesteld "the alternate current king, Thomas Edison was there..." , terecht in het Nederlands vertaald als wisselstroom. Echter deze bewering is volkomen onjuist! Het was niet Edison maar Nicola Tesla die de koning van de wisselstroom was, daarvoor kunnen wij hem tot op de dag van vandaag dankbaar zijn. Het was zelfs zo dat Edison alle in het werl stelde om zij eigen gelijkstroon, "direct current" te propageren en te beweren dat wisselstroom heel gevaarlijk zo zijn.
Ik vind dit voor een programma dat zich als zeer serieus presenteert wel een mega blunder, het doet mij afvragen hoe betrouwbaar de informatie is die ik zelf niet kan weerleggen.
Misschien een mailtje aan de BBC?

Groeten Allard

0

Allard Jongebloed

29 juli 2012

Twee weken na mijn eerste reactie, bedenk ik, dat Ferguson gewoon een foute historicus is, die inderdaad alles vanuit zijn eigen superioriteitsgevoel bekijkt binnen zijn eigen enge timeframe.
Bijvoorbeeld: het is zeker niet afgelopen nadat keizer Jong Le in China de Engelse amasadeur naar huis stuurde, met de mededeling, dat hij geen belangstelling van voor Engelse klokken en ander speelgoed. Jong Le was de eerste keizer van de Ming Dynasty (1368 - 1644). Daarna namen de Manchu's China over (1631 tot in de 20-ste eeuw). De Manchu dynastie wordt wel de gouden eeuw van China genoemd. China had en heeft de westerse beschaving nooit aangehangen en het is verbazingwekkend hoe zo'n ingebeelde historicus als Ferguson over het hoofd kan zien, dat China gedurende de laatste 5000 jaar op alle fronten het machtigste land ter wereld was. Natuurlijk zijn en probleem periodes geweest. Het land was altijd groter dan de EU en de US samen en het aantal inwoners was geduorende die 5000 jaar meestal ook (veel) groter dan de EU en de USA samen. Zo'n land besturen is een topprestatie. De Westerse beschaving zoals Ferguson die luidkeels bezingt is een magere beschaving, die voor de Chinezen helemaal geen voorbeeld was om te volgen. Nooit en dus ook nu niet. Ferguson is een amateur en de documentaire zet kijkers op het verkeerde been: het is een politiek document, maar een incorrect politiek document. Vergeten, en niet meer over praten, is het beste.

0

HansPiet

28 juli 2012

De srie is hiermee afgelopen. Eindconclusie is niet positief. Geen enkele vraag uit de oorspronkelijke vraagstelling is beantwoord. Niall Ferguson mag dan volgens Time magazine nehoren tot de top 100 van invloedrijkste mensen (maar dat was Bush ook); dat wil niet zeggen dat zijn verhaal ons iets te bieden heeft. Mij cursus over Civilization en over 5000 jaar China van de Teaching Company vertelt een beter verhaal. Het eerder in de commentaren genoemde boek van Jared Diamond, Guns, Germs and Steel van Vintage Books geeft, voor EUR 11,28 all in. een bevredgender en completer verhaal.

Liann Ferguson verklaart de opkomst en de teloorgang van de beschavingen uitdrukkelijk aan de mensen, terwijl Jared Diamond in staat is om aannemelijk te maken dat zowel de opkomst als de teloorgang van de beschavingen ligt aan externe factoren. Jared Diamond geeft vooral hele duidelijke voorbeelden.

0

HansPiet

17 juli 2012


kleiner | groter

security image
Schrijf de security code over


busy