Civilization - Consumerism

Consumentisme

zondag, 22 juli 2012 18:10 Nederland 2

Presentatie: Niall Ferguson

Bookmark and Share

Naar de online stream: klik hier

Al 500 jaar heerst de westerse beschaving over de wereld. Het Westen leerde de rest zijn manier van zakendoen, zijn wetenschappelijke methode, zijn wetgeving en politiek en zijn wijze van kleden, van spreken en van bidden. Maar wat is er zo speciaal aan de westerse beschaving? Wat is het fundament van het succes? En staan we wellicht aan het begin van het einde van de Westerse dominantie? De Britse historicus Niall Ferguson gaat op zoek naar het antwoord.

Niall Ferguson behoort volgens Time Magazine tot de 100 invloedrijkste mensen ter wereld. Hij doceert financiële geschiedenis in New York en doet onderzoek in Oxford en aan Harvard. Zijn bestseller 'Civilization: the West and the Rest' verscheen bij uitgeverij Contact onder de titel 'Beschaving, het Westen en de Rest'. Deze documentaireserie vertaalt de geschiedenis naar het heden gebruikmakend van parallellen tussen vroeger en nu. Elke aflevering uit de serie behandelt een specifiek onderwerp en bij elkaar ontstaat een veelomvattende geschiedenis van de beschaving vanaf 1400 tot het heden. 

Aflevering 5: Consumerism - Consumentisme
Veel mensen op de wereld omarmen de westerse manier van winkelen en kleden. Kan de burka weerstand bieden tegen de wereldmerken?

Naar de website: http://www.human.nl

E-mail: human@omroep.nl

@Hans Pieters (et al.)
Ik weet niet of je mijn reactie op die property-uitzending nog gelezen had: http://www.human.nl/programma-...:-property
Dit is wel een bijzonder oppervlakkige en daardoor een misleidende serie. Dat Ferguson in de top-100 van meest invloedrijke mensen van Time staat zegt niet veel goeds over de staat van de mensheid en de toekomst daarvan, want als je met zulke oppervlakkigheid en prutswerk zoveel invloed kan hebben dan is dat gewoon bijna gevaarlijk. Maar goed, de geschiedenis heeft ons geleerd dat het slechte zich door vooringenomenheid en misleiding makkelijker herhaalt dan het goede.

Die Diamond zat er denk ik ook dichter bij dan wat er in deze docu gepresenteerd wordt. Uiteindelijk is het bijzonder moeilijk om precies te bepalen wat er ten grondslag ligt aan civilisatie en technologische ontwikkeling. Vrijheid van denken (o.a. tolerantie, waardoor verschillende ideeën samen kunnen komen, want niemand heeft het patent op de waarheid) en noodzaak (helaas is dat vaak oorlog) spelen een belangrijke rol.

Vernieuwing komt uiteindelijk voort uit complexe en gevarieerde structuren, het samenkomen van verschillende factoren en processen die samen iets nieuws kunnen vormen (emergentie). Hiervoor is een dynamische en nadenkende samenleving nodig. Maar dat soort processen zijn moeilijk te "reverse-engineeren", al is het natuurlijk een leuke academische uitdaging om aan te gaan, maar uiteindelijk zal de analyse altijd tekort schieten. Zo is er ook geen kant en klaar recept voor vernieuwing te geven. De omstandigheden moeten juist zijn, maar wat die buiten de dynamische samenleving met nadenkende mensen is is altijd anders. Toeval misschien?

0

Bart

22 juli 2012

Dit is de voorlaatste aflevering van deze serie.
Het eindoordeel ook na deze aflevering zal helaas niet anders dan negatief kunnen zijn.
Weliswaar behoort Niall Ferguson volgens Time Magazine tot de 100 invloedrijkste mense, maar dat zeiden ze ook over Bush. Bovendien wil dat niet zeggen dat de man ons iets te zeggen heeft.

Niall Ferguson slaagt er niet in om de vraagstellingen over de opkomst en ondergang van beschavingen
bevredigend te verklaren. Integendeel zelfs: hij komt niet veel verder dan spijkerbroeken, rock 'n roll en protestantisme. De ipad, ipod en iphone horen eigenlijk ook in dat rijtje te staan. In ieder geval ligt het aan de mensen. Ik begrijp natuurlijk wel, dat die stelling in bepaalde kringen met graagte wordt gehoord.

Het eerder in de commentaren genoemde boek van Jared Diamond, Guns, Germs and Steel, uigegeven door Vintage Books (voor EUR11.30 all in thuisbezorgd) staat daar lijnrecht tegeover. Hij toont aan, dat de omstandigheden in de verschillende gebieden bepalend zijn geweest voor de opkomstr van de lokale beschaving, die in vele gevallen bezweek on de druk van de latere beschaving.

Zal de westerse beschaving verdwijnen. Los van het feit, dat niemand strakt heeft gedefinieerd wat 'de westerse beschaving' inhoudt, kunnen wij nu met zekerheid zeggen, dat de westerse beschaving ( spijkerbroeken, rock 'n roll en protestantisme.??) al dan niet gedwongen door de omstandigheden, zal (moeten) verdwijnen. Isd dat erg: voor mij niet, ik ben niet protestant, ik draag geen spijkerbroeken en aan Coca Cola en Mc Donald heb ik al helemaal geen boodschap

0

HansPiet

17 juli 2012


kleiner | groter

security image
Schrijf de security code over


busy