Civilization: Competition

Competition - Concurrentie

zondag, 17 juni 2012 17:55 Nederland 2

Presentatie: Niall Ferguson

Bookmark and Share

Naar de online stream: klik hier

Al 500 jaar heerst de westerse beschaving over de wereld. Het Westen leerde de rest zijn manier van zakendoen, zijn wetenschappelijke methode, zijn wetgeving en politiek en zijn wijze van kleden, van spreken en van bidden.

Maar wat is er zo speciaal aan de westerse beschaving? Wat is het fundament van het succes? En staan we wellicht aan het begin van het einde van de Westerse dominantie?

In de wereldwijd vertoonde BBC documentaireserie 'Civilization' gaat Niall Ferguson op zoek naar het antwoord. 

Aflevering 1: Competition - Concurrentie. Hoe ontwikkelen zich de krachtsverhoudingen wereldwijd en wat is de rol van China?

Op de foto presentator Niall Ferguson (beeld uit de film).

Naar de website: http://www.human.nl

E-mail: human@omroep.nl

Waarom ik dit toch maar een docu vond met beperkte waarde: bijvoorbeeld werd niet ingegaan waaom de opvolger van keizer Jong Le zich afwendde van de wereld en zich richtte op China. Daarvoor in de plaats was ruimte voor een populistische scene of de opvolger die zei, dat men geen handel met het buitenland wilde, in bewoordingen die de ijzeren lady Thacher niet zou den hebben misstaan.

0

hANS pIETERS

25 juni 2012

@Bao Ik heb dat boek gekocht en ben benieuwd of het een eye opener is. Prijs was EUR 11.30 incl. verzendkosten. Paperbach uitgave van 2000
Bedankt voor de tip.

0

hANS pIETERS

25 juni 2012

ik wil even onderschrijven wat Bao schreef; "Guns, Germs and Steel": Jared Diamond, is een top boek. Een echte eye-opener

0

marcus dekker

24 juni 2012

Voor mensen die geĆÆnteresseerd zijn in dit onderwerp en hier meer over willen weten, raad ik het volgende boek aan:
http://en.wikipedia.org/wiki/G...and_Steel
Of hier als TV-serie:
http://news.nationalgeographic.com/news/2005/07/0706_050706_diamond.html

0

Bao

18 juni 2012

In plaats van het direct schieten in een verkrampte houding van politieke correctheid, schuldbesef en misplaatst ethisch normbesef, zou ik eerst eens willen kijken nar de boeiende dynamiek in onze wereld. De wereld draait door, maar de maatschappij bepaalt of zij de wereld kan dragen of niet. De chinese beschaving is verdwenen, evenals de Griekse en de Romeinse, maar ook de Europese en de USA verkeren in hun laatste stadium. De beschaving verdwijnt niet, maar er komen anderen die de beschaving weer een tijd kunnen dragen. En dat is goed. Voor iedere beschaving geldt het 'heden ik, morgen gij' credo.
De reaguurders hierboven hebben er niet veel van begrepen helaas

0

Hans pieters

17 juni 2012

ik ben benieuwd of het etnocentrisme in deze documentaire net zo aanwezig is als in de titel. Maar eerst eens kijken voor ik een oordeel kan vellen.

0

chakee

15 juni 2012

- Toon respect voor andermans mening;
- DWat mij het meest beangstigd is de enorme dominantie die het Westen in de loop der tijden ten toon heeft gespreid, opleggend als het enige juiste. Nederigheid en oog hebben voor andere culturen zou misschien niet misplaatst zijn.e reactie moet betrekking hebben op de inhoud van het nieuwsbericht;
- Reageer met korte bondige teksten;
- Racistische teksten of ander haatzaaiend materiaal wordt verwijderd;
- Speel niet op de man.

0

Nelleke van Platerink-Wuisman

15 juni 2012

Noemen jullie 500 jaar grootschalige massamoord, plundering van bodemschatten, slavenhandel, drugshandel en financiƫle corruptie 'beschaving'? Foei, ga je schamen...

0

Liederlijk!

14 juni 2012


kleiner | groter

security image
Schrijf de security code over


busy