De Magie van Wetenschap

De dingen die je niet begrijpt

zondag, 14 november 2010 18:30 Nederland 2

Presentatie: Robbert Dijkgraaf

Bookmark and Share

Naar de online stream: klik hier

Hoe verloopt de zoektocht om iets te weten te komen wat nog niet geweten is? Verwondering, passie, eigenzinnigheid, vakmanschap en doorzettingsvermogen, dat zijn de waarden die centraal staan in de zeven portretten. In aflevering 2: De dingen die je niet begrijpt. Een portret van wiskundige Hendrik Lenstra.

Hoe is het om te leven in een wereld van getallen en absolute zekerheden? Een wereld van abstractie, regelmaat en schoonheid? Waar de diepste gedachten ineens tot verrassend praktische toepassingen leiden.

Hij heeft geen auto, geen computer en ook geen televisie. Daarentegen is Hendrik Lenstra in het bezit van tientallen edities van Homerus' Odyssee. 'Tegenwoordig moet je in de derde klas kiezen. Dan moet je Latijn of Grieks laten vallen als je ook nog wiskunde wilt doen. Eigenlijk jammer.'' Tijdens zijn studie was hij dag en nacht in de bibliotheek te vinden. 'Dat was mijn leven. Het had iets maniakaals. Ik kon eigenlijk niet leven zonder het antwoord op bepaalde vragen te weten. Ik heb ongeveer vijf of zes jaar van mijn leven in de bibliotheek gewoond.'

Voor Hendrik Lenstra is wiskunde de meest pure wetenschap. Eenmaal bewezen stellingen blijven immers altijd geldig. De ontdekkingen van Lenstra (o.a. het LLL algoritme waarmee hij wereldwijde faam verwierf) behouden ook voor volgende generaties hun waarde, hun geldigheid. In zijn dagelijkse leven interesseert Lenstra zich evenmin voor het vluchtige en modieuze, hij heeft een onstilbare honger naar bewezen kwaliteit. Daarom sluit hij zich af voor het dagelijkse rumoer. 

Regisseurs Petra en Peter Lataster portretteren Hendrik Lenstra, een wiskundige die op het allerhoogste niveau denkt.

Kijk ook op www.human.nl/demagievanwetenschap

Naar de website: http://www.human.nl/demagievanwetenschap

E-mail: human@omroep.nl

Ha, ik heb het gevonden.
Het gaat om sonate K.98 van Scarlatti, gespeeld door ivo Pogorelich,
en de Allemande uit de eerste Partita van J.S Bach, gespeeld door Glenn Gould.
Ivo speelt fantastisch trouwens, ik heb hem door deze docu ontdekt.

0

Joris Kattemolle

23 januari 2012

Dat het onderandere een sonate van scarlatti was, dat had ik ook gehoord.
maar welke? er zijn er zo'n 555 ;)

0

Joris K

23 januari 2012

De muziek die in deze aflevering is gebruikt: Partitas van J.S. Bach/Glenn Gould en sonates van Scarlatti/Ivo Pogorelich.

0

Annelies de Korver/HUMAN

18 november 2010

Onze bedoeling van de serie is te laten zien wat wetenschappers drijft. Hoe is hun passie ontstaan? En hoe behouden zij het doorzettingsvermogen dat nodig is om op dit niveau met hun wetenschap bezig te zijn?

We treden met deze serie bewust buiten de gebruikelijke paden van de wetenschapsdocumentaire: niet het eindresultaat van onderzoek staat centraal, maar een authentieke weergave van de praktijk. Verwondering, passie, eigenzinnigheid, vakmanschap en doorzettingsvermogen staan centraal. In een wereld waarin ‘mening’ het hoogste goed lijkt, is deze serie een pleidooi voor de centrale rol van het vergaren van kennis als uitgangspunt van het denken.

0

Annelies de Korver/HUMAN

18 november 2010

Ik zou graag willen weten wat de achtergrondmuziek bij deze documentaire is. Het zijn niet Bachs Goldbergvariaties.

0

Karl de Jong

16 november 2010

Verwachtingsvol heb ik gekeken naar het programma maar ik werd erg teleurgesteld. Dhr Lenstra werd geportretteerd als een wereldvreemde man die naast het verzamelen van oud-Griekse teksten en tweemaal per dag zijn moeder bellen, weinig bezigheden had. De vergelijking met Wim de Bie die een man speelt die bij zijn moeder woont speelde steeds bij mij op. Ik kreeg plaatsvervangende schaamte bij deze man.
Ik vroeg mij steeds af waarom deze man zo lullig, op een man-bijt-hond wijze, werd geportretteerd. Totaal werd niet ingegaan op zijn bijdrage in de wiskunde, waarbij waarschijnlijk werd aangenomen dat de kijker dit toch niet zou appreciëren. Het LLL-algoritme wordt zeer veel gebruikt, maar is op zich niet een zeer grote intellectuele prestatie en kan dus ook eenvoudig worden uitgelegd.
Wat is nu eigenlijk het doel van deze serie? Laten zien dat wetenschappers ook normale mensen zijn? Bij deze aflevering werd alleen een zeer lullig portret van iemand neergezet.

0

Maurice

15 november 2010

Net geboeid gekeken naar deze uitzending van De magie van Wetenschap. Ik beheers de wiskunde niet maar begrijp wel waarom het een grote schoonheid in zich draagt. Dank voor deze inkijk in het leven van Hendrik Lenstra en zijn gedachtengoed.

Hoorde ik als begeleidende muziek Bach's Golberg Variations?

0

Marijke van der Scheer

14 november 2010

goede docu; jammer van de irritante piano achtergrondmuziek. als je die eenmaal hoort, overstemt dat alles. gelukkig dat je TT888 kunt gebruiken! wat een uitkomst.

0

helen alblas

14 november 2010


kleiner | groter

security image
Schrijf de security code over


busy