Het multimedia-onderzoek van Argos naar de ware toedracht van het drama in Srebrenica was al in volle gang toen de redactie er bij toeval achter kwam dat Nederlandse jongeren nauwelijks weten wat daar destijds gebeurde.

Eindredacteur Marc Josten: 'Het plan om een enquete onder jongeren te houden ontstond bij de opnames van De Vloer Op. Dat is een TV-programma waarin acteurs een opdracht krijgen om mee te improviseren. Voor deze uitzending moest Stefan de Walle een Srebrenica-veteraan spelen die voor het eerst zijn oorlogservaringen aan zijn zoon - gespeeld door Joost Koning - vertelde. Die zou, overmand door emoties, er een stuk over in de krant willen schrijven.
De scène verliep behoorlijk stroef. Niet omdat er niet goed geacteerd werd. Het was puur omdat Koning, een groot talent met een VWO-achtergrond, eigenlijk niet wist wat Srebrenica was. Na afloop zat ik met hem en een stel van zijn vrienden, ook allemaal VWO'ers, na te praten. Geen van allen had ooit van Srebrenica gehoord. Ik was verbaasd. De volgende dag vroeg ik het aan onze journalistieke stagiaires. Ook zij wisten het niet. Toen wilde ik toch echt weten of het Nederlandse onderwijs daadwerkelijk een donkere bladzijde terzijde heeft geschoven.'

Stroef of niet, vanwege het historisch belang gaat Human de Srebrenica-scène van De Vloer Op toch uitzenden op vrijdag 26 juni om 22.59 uur op NPO 2, maar hier kunt u de betreffende scène alvast bekijken.

Uitzending 2Doc: Waarom Srebrenica moest vallen op maandag 29 juni, 20.25 uur op NPO 2.

Luister hier naar eindredacteur Marc Josten die 23 juni te gast was bij De Ochtend op NPO Radio 1.

Onderzoek: Weten jonge Nederlanders twintig jaar na dato eigenlijk wat er gebeurd is?

Onderzoeksbureau MWM2 deed in opdracht van Human een representatieve steekproef. De respondenten kregen de open vraag 'Wat weet je van Srebrenica?' voorgelegd.

Ruim 58 procent van de jongeren (16-29 jaar) gaf spontaan toe geen idee te hebben wat Srebrenica is, of waar het mee te maken zou kunnen hebben.
Van de hele onderzochte groep Nederlanders van 16 tot 59 jaar wist ongeveer een derde niets over Srebrenica te vertellen. Ongeveer een derde kon een paar steekwoorden noemen en de rest wist redelijk goed wat er speelde. Hoogopgeleiden wisten meer van de kwestie dan laagopgeleiden. Het drama krijgt niet veel aandacht op scholen: driekwart van de mensen onder de 39 jaar zei bij de geschiedenisles niets te horen hebben gekregen over Srebrenica. Van de jongeren die wel konden vertellen wat er in Srebrenica gebeurd is, hadden de meesten hun informatie verkregen uit het nieuws.
Bron: VPRO gids