U zeggen

maandag, 06 augustus 2012
Bookmark and Share

Vinden Manal en Hayat dat je u moet zeggen tegen volwassenen? Op hun school mag je wel jij zeggen tegen de leraren, wat vinden ze daar van? Manal en Hayat zitten in vmbo 2 van het Ashram College in Alphen aan den Rijn. 

De leerlingen van 'Een klas apart' volgen humanistisch vormingsonderwijs (HVO), een levensbeschouwelijk vak dat op (openbare) scholen wordt aangeboden. Op de middelbare school heet het 'Levensbeschouwelijke Vorming' (LeVo), een eindexamenvak. In deze korte filmpjes vertellen de leerlingen over dingen die in de les ter sprake zijn gekomen. Kijk op www.hvo.nl voor meer informatie!

Als manager van een industrieel bedrijf werkte ik nauw samen met personeel in uiteenlopende functies die mij verschillend aanspraken.

Zo had ik een inkoper die mij " schouten " noemde en de secretaresse die " meneer schouten " zei. Mijn chauffeur hield het gewoon bij " jan ". Het was mij allemaal even lief.

Later werkte ik als verzorgende in de VGZ en maakte een keer mee dat een client tijdens de wasbeurt mij " jantje " noemde. De houding en toon gaven mij geen prettig gevoel en dat heb ik ook tegen haar gezegd.

Ik denk dat we allemaal een aangeboren gevoel voor de juiste verhoudingen hebben en door alle culturen en religies heen kunnen aanvoelen hoe we iemand moeten aanspreken. Daarbij is voor mij de intentie en toon belangrijker dan U of je zeggen.

Jan Schouten

Jan Schouten

14 augustus 2012


kleiner | groter

security image
Schrijf de security code over


busy