Een wereld zonder geld

zondag, 15 juli 2012
Bookmark and Share

Denken Ischa, Kevin en Yassine dat een wereld zonder geld mogelijk is? In dit filmpje vertellen ze over ruilen, het praktisch nut van geld, aan geld gewend zijn en de goede en slechte kanten van geld. Ischa, Yassine en Kevin zitten in vmbo 3 van het Ashram College in Alphen a/d Rijn. 

De leerlingen van 'Een klas apart' volgen humanistisch vormingsonderwijs (HVO), een levensbeschouwelijk vak dat op (openbare) scholen wordt aangeboden. Op de middelbare school heet het 'Levensbeschouwelijke Vorming' (LeVo), een eindexamenvak. In deze korte filmpjes vertellen de leerlingen over dingen die in de les ter sprake zijn gekomen. Kijk op www.hvo.nl voor meer informatie!


Geld heeft ruilen misschien makkelijker gemaakt: je hoeft niet meer persoonlijk te onderhandelen met alle aanbieders van artikelen/spullen/goederen. Maar wie zegt ons dat je moet ruilen? Ik ben blij dat we dat dankzij het geld al lang niet meer hoeven. Je kunt gewoon iets ophalen zonder dat je je druk hoeft te maken over wat iemand anders nodig heeft.
Het kan alleen nog makkelijker: Geen geld gebruiken, niet meer onderhandelen, maar gewoon dingen ophalen, ruilen, lenen, delen, en weggeven. Zolang de meeste mensen maar hun steentje bijdragen in de vorm van een baan, en daarmee iets geven, kunnen andere mensen profiteren van hun producten/diensten. Daar heb je echt geen geld voor nodig...... Ik vind geld maar raar.

0

Marcel Bakker

17 juni 2013

Geld is een handig ruilmiddel maar wij denken dat het een tovermiddel is om al onze behoeften te bevredigen, zonder er bij stil te staan dat er altijd een prestatie in het verleden , heden of toekomst tegenover moet staan.

Eenvoudig uitgelegd werkte het vroeger zo dat de een raapte knollen en de ander ging op jacht en ving een konijn. Zij deelden de knollen en het konijn. Maar als de knollenraper in het moment van nu geen behoefte had aan konijn maar de jager wel aan knollen moest de jager die kopen door de knollenraper iets anders te geven zoals bijvoorbeeld zout. Zo ontstond de reele economie ( huishouding )

Geld, in de vorm van schelpen , munten of hoe dan ook , maakt de ruilhandel flexibeler en is dan ook wereldwijd aanvaard. Wat ik vreemd vind is dat er zoveel verschillende valuta zijn. Een mondiale munteenheid , noem het de " terra ", zou
naar mijn mening meer welvaart brengen en de valutahandel , een van de uitwassen van de irreele economie die zo verwoestend heeft huisgehouden , laten verdwijnen.

Waaraan geld wordt uitgegeven hangt natuurlijk af van je behoeften. Lees eens mijn artikel vredesvoorstelling op www.lichaamsgeur.blogspot.com

Een wereld zonder geld ? Nee , maar wel beter besteed.

Jan Schouten

Jan Schouten

14 augustus 2012


kleiner | groter

security image
Schrijf de security code over


busy