Katholieken losgeslagen groep?

vrijdag, 25 mei 2012
Bookmark and Share

Vormen de katholieken zo´n losgeslagen groep dat zij electoraal interessant worden voor partijen die van oudsher niets met die papen te maken willen hebben? Twee artikelen wijzen in die richting.

Het eerste stond in Trouw:

ChristenUnie verwelkomt katholieken, maar 'anti-paaps' beginsel blijft
De ChristenUnie (CU) schrapt de verwijzing naar gereformeerde theologie niet uit haar beginselverklaring. De teksten, waarin de rooms-katholieke mis 'vervloekte afgoderij' wordt genoemd, zouden katholieken er niet van weerhouden om lid te worden.

Lees hier verder:

Toch opmerkelijk voor een gereformeerde partij, waar ze de katholieke mis altijd als "vervloekte afgoderij" hebben gezien. Het is vrij logisch dat de katholieke kiezers van het sukkelende CDA een prooi vormen. Met hun steun kan de CH een sprong maken van 5 naar 10 of meer zetels.

Het meest opmerkelijke detail: de jongerenafdeling van de CH heeft een katholieke penningmeester. Dat zou vroeger ondenkbaar zijn geweest: zuinige gereformeerden die hun geld laten beheren door een katholiek!

Maar het kan nog gekker. Zelfs de SGP is aantrekkelijk geworden voor katholieke stemmers, aldus een artikel in het Nederlands Dagblad:

Katholieke kiezers stemmen vaker SGP
DEN BOSCH - De SGP is huiveriger dan de ChristenUnie voor rooms-katholieken. Toch stemmen in het zuiden rooms-katholieken makkelijker op de kleine christelijke partijen dan boven de grote rivieren.

Toch hebben ze hier nog wel het oude verschil tussen gereformeerden en katholieken opgemerkt:

'Toch een heel verschil met mensen als Balkenende, Rouvoet, Slob of Van der Staaij. Als ze met zijn allen gaan lunchen, neemt Verhagen als enige zalm en witte wijn.'

Lees hier het hele stuk in het Nederlands Dagblad. En bekijk de toespraak van Arie Slob als lijsttrekker van de ChristenUnie.