Wat is de waarde van vriendschap?

Volgens filosoof Lammert Kamphuis is de paradox van deze tijd dat enerzijds vriendschappen steeds belangrijker aan het worden zijn, maar dat anderzijds vriendschappen steeds minder waard worden.
Sociale media stellen ons in staat om met heel veel mensen contact te onderhouden. De sociale media zijn fantastisch voor vriendschappen. En ze zijn funest voor vriendschappen. Of, zoals Aristoteles al beweerde: ‘polifilia’ (veelvrienderij) is een groot gevaar op het gebied van vriendschap. 

Stine Jensen spreekt hierover verder met de praeses van het Amsterdamse Studenten Corps Jesper Duijvestijn, de vrienden Joost Janmaat en Christiaan Fruneaux, die hun vriendschap juridisch willen laten vastleggen en ontwikkelingspsycholoog Susan Branje.

Christiaan Fruneaux: “Niet het gezin, maar het hart is de hoeksteen van de samenleving.”
Susan Branje: “Je ziet dat mensen die zeggen geen beste vrienden te hebben minder goed functioneren. Minder zelfwaardering, zelfvertrouwen hebben.”

Lees hier meer over het Vriendschapscontract

Brainwash is een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines elkaar tegenkomen. Op de mooiste plekken in de binnenstad van Amsterdam confronteren invloedrijke denkers en artiesten uit binnen- en buitenland de bezoekers met de uitdagingen van onze tijd. Tijdens de eerste editie van het uitverkochte Brainwash Festival in oktober 2014, kwamen 1700 bezoekers en 100 sprekers bij elkaar om na te denken over de grote en kleine vragen van het leven.

Brainwash is een initiatief van Brandstof, The School of Life en Human.
 

Alle eerdere afleveringen in de serie Dus ik Ben