Voormalig partijleider Jacob de Bont is solidair met de vluchtelingen in de Vluchtkerk en zit aan bij hun laatste avondmaal. Met de ME voor de deur tikt de tijd weg. Wat moeten ze doen, buigen of barsten? (een mix van feit en fictie)

De voormalig partijleider Jacob de Bont (Helmert Woudenberg) is solidair met de vluchtelingen in de Vluchtkerk en zit aan bij hun laatste avondmaal. Om opnieuw aandacht te krijgen voor hun uitzichtloze situatie verzendt hij een tweet waarin hij claimt dat hij door de vluchtelingen is gegijzeld. In korte tijd explodeert het nieuws. Amir (Bright O. Richards) de leider van de vluchtelingen is woedend. Met zijn actie criminaliseert De Bont de vluchtelingen en geeft de overheid een argument om hard in te grijpen. De Bont probeert zijn fout te herstellen, maar de nieuwshype is niet meer terug te draaien. Met de ME voor de deur tikt de tijd weg. Wat moeten ze doen?

Op vrijdag 1 juni moesten de uitgeprocedeerde asielzoekers de Vluchtkerk in Amsterdam verlaten. Vier dagen ervoor speelden wij met hen alvast hun laatste dag. Een mix van feit en fictie.

Een film van Kees Vlaanderen en Paul Ruven.

Essay van Ernst van den Hemel - Nederland als ontmoedigingsmachine

Ernst van den Hemel (religie- en literatuurwetenschapper) doet onderzoek naar religie en nationale identiteit aan het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht.
Ernst van den Hemel zag De Vluchtkerk en schreef een essay

'Denk aan Martin Luther King: 'I have a dream that one day this nation will rise up and live up to its creed: that all men are created equal’.'

Interviews sprekers Debat in De Balie op 8 november 2013

In debatcentrum De Balie gaan de films in première en wordt gedebatteerd met ervaringsdeskundigen, experts, filosofen en makers. Eva Grosfeld, Maartje Duin en Eibe van der Velden interviewden verschillende sprekers tijdens het debat in De Balie.
Bekijk hieronder de reacties.