Christen-gekkie of parelkettingteef

maandag, 29 oktober 2012
Bookmark and Share

Regelmatig treedt zij op in de media: Mariska de Haas, hoofdredactrice van het prachtblad Katholiek Nederland. Tussen 1930-1945 liepen dat soort katholieken achter het fascisme aan, tegenwoordig heten ze orthodox en hebben ze in Mariska een leider gevonden. 

Mariska is blond, ze praat je de oren van je kop, allemaal redenen om populair bij de media te zijn. Maar verder komt er geen verstandig woord uit. Wel dit soort banaliteiten: "Als een moeder haar kind vermoordt na de geboorte, is de wereld te klein, maar vóór de geboorte mag het ineens wel". Ze is nu eenmaal een door en door slecht mens, die Mariska de Haas, een vrouw zonder enig moreel besef.

Logisch dat Trouw zich onlangs afvroeg: "Waarom is uitgerekend zij de katholieke spreekbuis?". Volgens dit stuk schamen veel katholieken zich voor de optredens van mevrouw De Haas. 

"Waarom eigenlijk zij en niet Antoine Bodar of 'podcastpriester' Roderick Vonhögen?", is de terugkerende vraag. Vooral geloofsgenoot Eric van den Berg op het online geloofsplatform Katholiek.nl ergert zich flink aan Mariska.

Volgens Van den Berg staat Mariska de Haas in de Iphone van Jeroen Pauw onder de C van 'Christen-gekkie' genoteerd. Hij schrijft: "Geen enkele keer slaagt ze erin naar de katholieke leer en praxis te verwijzen", moppert Van den Berg. "Het beeld dat De Haas creëert is dat katholieken anderen de maat nemen. Dat niet strookt met de werkelijkheid."

Polemiek in roomse kring, dat is pas genieten!

Op zijn eigen site heeft Van Berg staat de aanval op Mariska nog wat strakker geformuleerd onder deze kop:

'Parelkettingteef' Mariska de Haas helpt katholieke kerk naar de gallemiezen

Ik bedoel maar: dat zeg ik niet als lid van de atheïstische gemeente, maar een overtuigd katholiek. Het is zelfs gezegd door een naaste medewerkster van Mariska, getuige dit citaat:

"Jazeker, op Katholiek.nl daardoor toch nog één keer aandacht voor 'Ons Maris', de blonde 'parelkettingteef' zoals haar adjunct-hoofdredacteur Henk Rijkers haar betitelde in haar eigen boek. Waarom de aandacht? Omdat ik een bloedhekel heb aan het feit dat de hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad voor de zoveelste keer het katholiek geloof in een achterlijk daglicht stelt." 

Lees hier het hele stuk. Ruziënde roomsen onder elkaar, daar kan zelfs de humor van Youp van het Hek niet tegenop.