De mirakels van Lourdes

woensdag, 17 oktober 2012
Bookmark and Share

Verschillende Nederlandse verzekeringsmaatschappijen vergoeden een reis naar Lourdes. Vermoedelijk geldt hier het adagium: baat het niet dan schaadt het niet. En ook: je weet nooit hoe een koe een haas vangt.

Maar het volgende bericht op 'Kerknet' geeft te denken.

Het 68ste mirakel van Lourdes

Het Vaticaan heeft onlangs een nieuwe wonder van Lourdes erkend. De plotselinge genezing van Luigina Traverso, zuster van Don Bosco, is wetenschappelijk niet te verklaren moet daarom wel aan een mirakel van Lourdes worden toegeschreven.

De zuster van Don Bosco werd in 1934 geboren. Zij leed aan een verlammende ischias met lendenpijn. Ook chirurgische ingrepen konden daar niets aan veranderen. In juli 1965 bezocht zij Lourdes, waar zij alle plechtigheden op een brancard moest bijwonen. Op 23 juli voelde zij een grote warmte door haar lichaam stromen. Daarna kon zij uit haar rolstoel opstaan en haar voeten opnieuw gebruiken. 

Het hele bericht is hier te lezen.

In het bericht staat echter nog een interessant detail. De telling van de wonderen is begonnen in 1884. Sindsdien zijn er 7.000 wonderen aangemeld, waarvan er slechts 68 zijn erkend.

Dat is nog geen 1%!

En zet die 1% ook nog eens af tegen de zes miljoen pelgrims die jaarlijks naar Lourdes komen, dan zal het duidelijk zijn dat tegenover de vergoeding van een reis naar Lourdes maar een minimale kans op genezing staat. Je kunt nog beter een lot in de staatsloterij kopen.

Uit het volgende bericht blijkt bovendien dat de winstmarges in Lourdes onder druk staan. Weliswaar neemt het aantal pelgrims nog toe, maar voor het eerst in de geschiedenis heeft Lourdes vorig jaar verlies gemaakt. Heel onaangenaam voor de rooms-katholieke kerk, want Lourdes is altijd een melkkoe geweest.

Bedevaartsoord Lourdes draait verlies

Ook Lourdes ontsnapt niet aan de crisis. Het Franse bedevaartsoord sloot 2011 af met een tekort van 1 miljoen euro en eindigt waarschijnlijk ook dit jaar in het rood. De rooms-katholieke heilige plaats trok vorig jaar ruim 6 miljoen pelgrims. De krimp in inkomsten is een relatief recent verschijnsel: tot drie jaar geleden eindigde het bedevaartsoort telkens met een overschot.

Lees hier het hele bericht in Trouw.

Binnen drie jaar moet de begroting van Lourdes weer op orde zijn.