'PvdA en VVD doen eerste seculariserende stappen'

donderdag, 11 oktober 2012
Bookmark and Share

Het is mooi dat de eerste uitgelekte overeenstemming bij de kabinetsformatie betrekking heeft op secularisering van het openbare leven in ons land. Eindelijk wordt de steeds verder slinkende positie van christelijke politiek vertaald in het beëindigen van godsdienstige relikwieën zoals de verplichte zondagsrust en het daarmee verbonden winkelverbod en de discriminatie bij de huwelijkssluiting van men met hetzelfde geslacht.

Seculiere coalitie
Al veel langer is er een meerderheid onder de bevolkingen zelfs in het parlement voor deze ontwikkeling . Maar steeds weer wisten de christelijke partijen vanuit hun minderheidspositie in het kabinet of als gedoogpartij hun blokkades af te dwingen. Van een seculiere coalitie mag verwacht worden dat zij hieraan een eind maken. Ik heb al eerder bepleit dat die partijen eerst hun gemeenschappelijke munten zouden vastleggen. Dat lijkt nu dus inderdaad, zij het achter de schermen, te gebeuren.

Bijzonder voor de VVD die deze punten in het verleden wel erg makkelijk inleverde en voor de PvdA die vanuit een verouderd idee over werknemersbelangen ook het winkelverbod wilde handhaven. Als burger die jarenlang intensieve mantelzorg combineerde met werken kan ik nog wel eens uitleggen dat ik dat niet had kunnen volhouden zonder ruime openstellingstijden, ook zondag van de winkels in mijn buurt.

Een goede start
De maatregel rond de weigerambtenaren lijkt wat halfbakken - oude weigerambtenaren mogen in functie blijven - maar het is aan de andere kant wel een stap vooruit en meer een symbolisch probleem dan een praktisch. Men maakt wel duidelijk dat de weigerhouding maatschappelijk een aflopende zaak is. Kortom een goede start, ik hoop op meer uitgelekte berichten over verdere secularisering van onze wetgeving.

Meer blogs van Rein Zunderdorp vindt u op de site van het Humanistisch Verbond