Een monument van een film

dinsdag, 02 oktober 2012
Bookmark and Share

Sinds 1947 heeft het Nederlandse leger aan meer dan honderd internationale missies onder het mandaat van de VN deelgenomen. De ene gecompliceerder dan de andere, de ene voor militairen en hun verwanten ingrijpender dan de andere.

Aan de missie in Afghanistan namen bijna 25.000 Nederlandse militairen deel. Er waren 25 dodelijke slachtoffers.

In het Noorden van Groningen, waar ik vandaan kom, hoor je soms terloops kleine snippers van verhalen van veteranen en hun thuisfront. 

Bij HUMAN hoor ik soms verhalen van de humanistische raadslieden in het leger die uitgezonden zijn geweest naar Afghanistan, over de missie, over de slachtoffers, over hun zorg voor nabestaanden. 

In de stad waar ik woon, Amsterdam, hoor je die verhalen nooit. 

Monumenten zijn van oudsher van steen, van brons of soortgelijk materiaal. In onze tijd kan een monument ook van film zijn. 

Dat is 'Gesneuveld', Robert Oey's film over uitgezonden worden naar Afghanistan en de uiterste consequentie daarvan. Een film als gedenkteken voor de mannen die gesneuveld zijn, als gedenkteken voor hun nabestaanden. 

Afgelopen zondag is de film in première gegaan. De komende maanden zal de film hopelijk in veel dorpen en steden in het hele land te zien zijn. Op 10 december, om 20.25 uur, volgt Nederland 2 (HUMAN).

En wie weet zorgt deze film er mede voor dat dit verhaal voor altijd vastgelegd wordt in ons collectieve geheugen.